Βελτιώστε τη σχέση με το παιδί σας

Όπως όλες οι σχέσεις έτσι κι αυτή γονέα και παιδιού χρειάζεται προσπάθεια για να είναι γερή και υγιής. Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας. Συνήθως είναι αυστηρά και δίκαια και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σωστά για να χτίσετε μία σχέση με γερά θεμέλια που θα κρατήσει στο χρόνο. Μερικά απλά πράγματα μπορούν να θεμελιώσουν τη σχέση σας με τα παιδιά σας.

1. Πείτε του «σ’ αγαπώ». Μπορεί να είναι δεδομένο αλλά και μόνο στο άκουσμά της λέξης το παιδί νιώθει ασφάλεια, πράγμα που δυναμώνει το χαρακτήρα του και την αυτοπεποίθησή του.

2. Διδάξτε του τις αξίες σας και τα ιδανικά σας. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει τέτοιου είδους πρότυπα από τους γονείς του.

3. Βρείτε μία λέξη-κωδικό για το παιδί σας που θα είναι το μυστικό σας. Πρόκειται για μία λέξη που μπορεί να λειτουργήσει ως ένα τρυφερό παιχνίδι αλλά και να βγάλει ανώδυνα το παιδί σας από μία δύσκολη κατάσταση χωρίς να νιώσει αμήχανο.

4. Βρείτε και διατηρήστε ένα τελετουργικό πριν πάτε για ύπνο. Μοιραστείτε μαζί του λίγη ώρα. Είναι ένας ωραίος τρόπος να τελειώνει ή μέρα και των δύο. Ακόμα κι αν τα παιδί μεγαλώσει αυτό το τελετουργικό θα σας φέρει κοντά.

5. Αφήστε το παιδί σας να σας προσφέρει τη βοήθειά του. Να είστε σίγουροι ότι η αποδοχή σας θα το κάνει να νιώσει περήφανο και χρήσιμο.

6. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Την ώρα του παιχνιδιού θα απελευθερωθείτε και οι δύο και είναι φυσικό επόμενο να έρθετε πιο κοντά.

7. Τρώτε όλοι μαζί. Παλιά συνταγή αλλά πάντα επίκαιρη. Τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους κυρίως στην παιδική ηλικία αναπτύσσουν δυνατούς δεσμούς, αφού η ώρα του φαγητού στο τραπέζι μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για συζήτηση.

8. Τέλος μπορείτε να καθιερώσετε μία μέρα για να κάνετε τη δική σας βόλτα. Μία αποκλειστική έξοδος με το παιδί σας, που με τα χρόνια θα γίνει συνήθεια θα σας βοηθήσει να έρχεστε κοντά ακόμα κι όταν το παιδί σας μεγαλώνει και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την καθημερινή επαφή σας. Φανταστείτε πόσο ωραίο θα ήταν να κρατήσετε μία τέτοια συνήθεια ακόμα κι όταν το παιδί σας θα φύγει από το σπίτι.

(πηγή: jenny)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399