«Το Χωριό του Όλοι Μαζί»

Τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο και μπροστά στα μάτια χιλιάδων συμπολιτών μας εξελίσσεται για μια ακόμα φορά το δράμα εκατοντάδων συνανθρώπων μας που πλέον αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Πριν από περίπου δύο μήνες ενεργοί πολίτες της Λέσβου, συλλογικότητες και ΜΚΟ, καταλαβαίνοντας έγκαιρα τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης για όλους τους συμπολίτες μας Έλληνες και Μετανάστες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν τη δράση τους με στόχο να παρέχεται βοήθεια σε όποιον έχει πραγματικά ανάγκη . Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «Χωριό του Όλοι Μαζί». Πρώτο διάβημα τους στις Αρχές πριν μήνες ήταν η παραχώρηση ενός χώρου φιλοξενίας για τους άστεγους μετανάστες που απελπισμένοι τριγύριζαν στην πόλη μας ή στοιβάζοντας σε ακατάλληλους χώρους κράτησης, που τότε δεν βρήκε καμία ανταπόκριση.

Σήμερα μέλη της κίνησης ως εθελοντές λειτουργούν το χώρο φιλοξενίας των μεταναστών στις πρώην Κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ δίνοντας καθημερινά τιτάνια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, νομική και ιατρική υποστήριξη σε πάνω από 60 μετανάστες. Με διαφορετικά λόγια συμπληρώνουν ένα κενό που το κράτος είχε υποχρέωση να καλύψει. Φυσικά τίποτα δε θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη μαζική ανταπόκριση εκατοντάδων συμπολιτών μας που καθημερινά μας εφοδιάζουν με τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης πολλές φορές από το υστέρημά τους.

Το ιστορικό του ΠΙΚΠΑ

Πολύ σύντομα η πραγματικότητα ξεπέρασε και τις ανησυχίες και του πιο αισιόδοξου από εμάς. Πριν από δύο εβδομάδες κληθήκαμε να περιθάλψουμε 26 μετανάστες στο Λιμάνι Μυτιλήνης. Ανάμεσά τους δύο εγκυμονούσες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με καταγγελίες τους εκεί είχαν αφεθεί από την κλούβα της αστυνομίας, που παρά τις επαφές μας αρνήθηκε να τους συλλάβει με την αιτιολογία ότι τα κρατητήρια ήταν γεμάτα. Οι δύο εγκυμονούσες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η μία με σοβαρό πρόβλημα και η άλλη αφού είχε δεχθεί πέτρα στο κεφάλι από ρατσιστικό χτύπημα κατά τη διάρκεια της διανυκτέρευσης της στο λιμάνι. Μετά από πιέσεις μας διανυκτέρευσαν μια φορά στο Κολυμβητήριο και στη συνέχεια τους συνέλαβε στο Λιμεναρχείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους είχαμε αναλάβει τη σίτισή τους και καταφέραμε να ανταποκριθούμε.

Η ανάγκη πλέον για εύρεση χώρου φιλοξενίας, δεδομένου ότι και το κρύο γινόταν όλο και πιο έντονο, ήταν επιτακτική. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά που είχαν συμβεί ακολούθησαν τα γεγονότα με τους 40 μετανάστες στο κέντρο τις πόλεις είναι γνωστά σε όλους μας. Άμεσα πάλι μέλη του «Χωριού» έσπευσαν και πρόσφεραν ότι υπήρχε δυνατότητα στους συνανθρώπους μας που διανυκτέρευσαν στο Δημοτικό Κήπο. Την επόμενη μέρα την περασμένη Τετάρτη ακολούθησε πραγματικά ένα τσουνάμι ανθρωπιάς και κάτω από την πίεση που δημιουργήθηκε λόγω και δημοσιότητας η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου μετά από πρόταση του Γιώργου Πάλλη αποφάσισε την παραχώρηση άτυπα της Κατασκήνωση. Την Παρασκευή εθελοντές άνοιξαν την κατασκήνωση και πριν ακόμα προλάβουν να οργανώσουν το χώρο κατέφθασε μια τετραμελής οικογένεια Αφγανών με το μικρότερο παιδί μόλις δέκα ημερών. Όλοι τους εξετάστηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο πράγμα που έγινε. Να σημειωθεί πως κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» βρίσκεται στο νησί εδώ και δύο μήνες και η βοήθεια τους σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ήταν ανεκτίμητη.

Την Παρασκευή επισκέφτηκαν το νησί ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Σύνορα (που θα καταθέσει την εισήγησή του για ότι είδε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν συστάσεις στην Ελληνική κυβέρνηση) και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής τους Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Νίκας.

Από την μεριά του ΟΗΕ ακούσαμε έκπληκτοι, έχοντας στο νου μας τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στο νησί μας, ότι τα μικρά παιδιά , οι ανήλικοι, οι ασυνόδευτες γυναίκες, οι οικογένειες, οι έγκυες , οι ανάπηροι προστατεύονται από το κράτος και δεν θα έπρεπε να κρατούνται.

Μας είπε επίσης ότι η διοικητική κράτηση που εφαρμόζεται στους μετανάστες δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα τιμωρητικό . Αναρωτηθήκαμε αν οι Ελληνικές αρχές τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους.

Όταν ο Ειδικός εισηγητής αφού επισκέφθηκε τα άδεια, με αφορμή την επίσκεψή του προφανώς και φρεσκοβαμένα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος, μας δήλωσε στον χώρο του ΠΙΚΠΑ τελευταία του στάση του πριν αποχωρήσει από το νησί , ότι πραγματικά η διαφορά είναι ασύλληπτη ανάμεσα σε αυτό τον ανθρώπινο χώρο που έχουμε φτιάξει και τα κέλια που είδε χωρίς μετανάστες μεν αλλά ήταν εύκολο να φανταστεί πως θα ήταν με αυτούς μέσα.

Από την άλλη ο υπεύθυνος της πρώτης υποδοχή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει αυτή την προσπάθειά της Λεσβιακής κοινωνίας για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη πρώτη υποδοχή με υλικά όχι με χρήματα, από Ευρωπαϊκούς πάντα πόρους, αλλά επιφυλάχθηκε να διερευνήσει την δυνατότητα οι απαραίτητες Γραφειοκρατικές διαδικασίες τις Υπηρεσίας του να επιτρέψουν να μας στηρίξει εκτός από ηθικά και υλικά με συγκεκριμένες αποστολές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μην επιβαρρύνονται οι πολίτες που ως τώρα προσφέρουν από το υστέρημά τους.

Περιμένουμε απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα και κρατάμε την επιβεβαίωση που πήραμε από τον κο Νίκα ότι η Πρώτη Υποδοχή των μεταναστών που εμείς επιχειρούμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε , και την προσωπική μας δουλειά είναι πιστή στον σεβασμό των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και στις υποχρεώσεις κάθε ευρωπαϊκού κράτους προς τους πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός του. Μια διαδικασία υποδοχής που αν εφαρμοζόταν, θα απέτρεπε την Ευρώπη να επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα στην χώρα μας για την διαρκή και συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Με τη δημόσια τοποθέτησή μας αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που το χρονικό διάστημα αυτό συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Χάρη σε αυτούς οι συνάνθρωποί μας που ζήτησαν καταφύγιο στη Χώρα μας έχουν ένα μέρος για να προστατευτούν από το κρύο και τη βροχή και ένα πιάτο φαΐ. Τονίζουμε πως το πρόβλημα δεν έχει εκλείψει αλλά αντιθέτως έχει διογκωθεί και είναι σίγουρο πως στο μέλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Απευθύνουμε έκκληση σε φορείς, συλλόγους, σωματεία και απλούς πολίτες να μας βοηθήσουν μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Απαιτούμε από την πολιτεία και θέλουμε σαφείς δεσμεύσεις για αυτό να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία δομής που θα παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους συνανθρώπους μας. Προσφερόμαστε να συνεχίσουμε το εθελοντικό μας έργο και να συνεπικουρήσουμε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα υποκαταστήσουμε το ρόλο της πολιτείας.

Ως ενεργοί πολίτες δε ανεχθούμε καμία άλλη εικόνα ντροπής με πρωταγωνιστές μικρά παιδάκια και ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας και δε θα επιτρέψουμε από εδώ και πέρα καμία ολιγωρία από πλευράς αρμοδίων.

Πιστεύουμε σε μια κοινωνία που η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του καθενός ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ότι συμβαίνει εντός του νησιού αντιπροσωπεύει όλους μας και δε θα επιτρέψουμε άλλες καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με την πραγματική εικόνα της κοινωνίας της Λέσβου.

Στον αγώνα μας αυτό σας θέλουμε όλους δίπλα μας.

(πηγή: lesvosnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399