Δρ. Ιωάννης Νικολόπουλος: Ας κοιτάξουμε τα παιδιά στα μάτια

Μετά από δεκαετίες επιστρέφει στη πόλη όπου έζησε τα μαθητικά του χρόνια, μαθητής του Β’ Αρρένων Πατρών, ως ειδικός παιδοφθαλμίατρος ο Δρ. Ιωάννης Νικολόπουλος, για να προσφέρει υπηρεσίες στα παιδιά της ευρύτερης περιφέρειας, σήμερα πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα για να τις έχουν.

Ο κ. Νικολόπουλος μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Ριζογιάννη, με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας του, από το ερχόμενο Σάββατο, με το θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».

Νεογέννητα, πρόωρα χαμηλού βάρους, βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά θα εξετάζονται κατόπιν ραντεβού (6932 292102 και 2610 464100) από τον κ. Νικολόπουλο που διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία (20ετή θητεία στο Νοσοκομείο Παίδων) να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει κάθε οφθαλμολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να μας πείτε πως αποφασίσατε να έρθετε στην Πάτρα για να καλύψετε μία ιατρική ειδικότητα που στερούνται τα παιδιά της ευρύτερης περιφέρειας.

«Αποφάσισα να έρθω στην Πάτρα για οφθαλμολογική εξέταση παιδιών επειδή πολλά παιδιά με οφθαλμολογικά προβλήματα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για έλεγχο είτε στο Νοσοκομείο Παίδων είτε σε ιδιωτικά παιδοοφθαλμολογικά ιατρεία μεταξύ των οποίων και το δικό μου παιδοοφθαλμολογικό κέντρο «ΟΦΘΑΛΜΟΓΝΩΣΗ». Ένας επιπλέον παράγων είναι οι συναισθηματικοί λόγοι, καθότι κατάγομαι από την περιοχή, και στην Πάτρα έχω περάσει τα μαθητικά μου χρόνια, αποφοιτώντας από το τότε Β’ Αρρένων Πατρών».

Μιλώντας από την εμπειρία σας, πόσο συχνά είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά;

«Τα οφθαλμολογικά προβλήματα στα παιδιά είναι πολύ πιο συχνά από ό,τι ο κόσμος νομίζει. Οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες δηλαδή μεγάλη μυωπία, μεγάλος αστιγματισμός ή υπερμετρωπία υπάρχουν από τη γέννηση και η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει σε πολύ μικρή ηλικία (1-2 ετών) για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να αποφευχθεί η αμβλυωπία και γενικά η μειωμένη όραση των οφθαλμών. Επίσης πολλές συγγενείς ανωμαλίες, όπως ο συγγενής καταρράκτης, μπορεί να μην είναι εμφανείς από τους γονείς ή από τον παιδίατρο, η αντιμετώπισή τους όμως πρέπει να γίνει στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους».

Οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι, και να έχουν τον τρόπο, να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν πρόβλημα που εμφανίζει το παιδί τους;

«Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, όσο ευαισθητοποιημένοι κι αν είναι οι γονείς ή οι παιδίατροι, μερικές τουλάχιστον συγγενείς παθήσεις των ματιών δεν είναι εμφανείς και η εξέταση από ειδικό παιδοοφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη».

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα οφθαλμολογικά νοσήματα για τα παιδιά σήμερα;

«Τα πιο επικίνδυνα οφθαλμολογικά νοσήματα των βρεφών είναι το συγγενές γλαύκωμα, ο συγγενής καταρράκτης και το συγγενές ρετινοβλάστωμα (κακοήθης όγκος) και τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Αλλά και ο στραβισμός και οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση της όρασης αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα».

Σε ό,τι αφορά τα θεραπευτικά μέσα που διαθέτετε, ποια είναι και σε ποιο βαθμό μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί;

«Η θεραπεία των παιδοοφθαλμολογικών παθήσεων επιτυγχάνεται με την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογα με την πάθηση. Π.χ ο στραβισμός απαιτεί χορήγηση γυαλιών σε μικρή ηλικία περίπου ενός έτους, κάλυψη του υγιούς ματιού για την αποφυγή της αμβλυωπίας και χειρουργείο οπωσδήποτε προ της ηλικίας των δύο ετών. Επίσης, οι μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες και ιδίως η ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά βαθμού μεταξύ των δύο ματιών) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να αναπτυχθεί σωστά η διόφθαλμη όραση του παιδιού και να αποφευχθεί η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Ακόμη η συγγενής βλεφαρόπτωση, οι συγγενείς κύστεις που μπορεί να υπάρχουν στα βλέφαρα, η συγγενής απόφραξη του δακρυικού πόρου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατάλληλη ηλικία για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο από λειτουργικής όσο και από αισθητικής πλευράς».

(πηγή: pelop.gr)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399