Δίλημμα ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών στη Γερμανία

Για πρώτη φορά από φέτος, τα παιδιά των μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία μετά την 1η Ιανουαρίου 1990 καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη γερμανική ιθαγένεια και εκείνη των γονιών τους, καθώς η διατήρηση και των δύο διαβατηρίων δεν είναι πλέον δυνατή.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους ζουν νόμιμα επί τουλάχιστον οκτώ έτη στη Γερμανία, τα παιδιά αυτά έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τη γερμανική ιθαγένεια. Το αργότερo μέχρι να κλείσουν τα 23 τους έτη πρέπει, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις να αποφασίσουν ποια από τις δύο υπηκοότητες θέλουν να κρατήσουν.

Ήδη, παιδιά μεταναστών που φέτος ενηλικιώθηκαν άρχισαν να λαμβάνουν μία επιστολή από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Γερμανίας, με την οποία ενημερώνονται για τις επιλογές που έχουν.

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν καταθέσουν εγκαίρως τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, τότε χάνουν τη γερμανική υπηκοότητα μόλις συμπληρώσουν την ηλικία των 23 ετών.

Εάν οι γονείς προέρχονται από χώρα της Ε.Ε. ή από την Ελβετία, μπορούν να διατηρήσουν και τις δύο ιθαγένειες, εφόσον έχουν κάνει τη σχετική αίτηση πριν συμπληρώσουν το εικοστό έτος της ηλικίας τους.

Η ρύθμιση αγγίζει περισσότερο την πολυάριθμη τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399