Δυστυχισμένα παιδιά γίνονται καρδιοπαθείς ενήλικοι!

Όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση δυσφορίας ή ανησυχίας στην ηλικία των 7 ετών κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η ποιότητα της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας στη μετέπειτα υγεία μας αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμη και τις πιο απίθανες διασυνδέσεις μεταξύ των συνθηκών των παιδικών μας χρόνων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ενήλικη ζωή μας όχι μόνο στο συναισθηματικό ή ψυχολογικό τομέα, αλλά και στο σωματικό.

Αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Υγείας, κατέγραψε σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων στη μέση ηλικία και της έντονα συναισθηματικής συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι βρίσκονται σε μια κατάσταση δυσφορίας ή ανησυχίας στην ηλικία των 7 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή τους, με το ποσοστό του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου να φθάνει το 31% στις μεσήλικες γυναίκες.

Στους άνδρες, οι οποίοι ως παιδιά ήταν ανήσυχοι, παρουσίαζαν εκνευρισμό, απογοήτευση και θυμό, το ποσοστό αυτό έφθανε το 17%.

Για τους 40χρονους που ήταν ανήσυχα παιδιά, οι πιθανότητες εγκεφαλικού ή εμφράγματος στα επόμενα 10 χρόνια αυξάνονταν από 3,2% σε 4,2% στις γυναίκες και από 7,3% σε 8,5% στους άνδρες.

Αντιστρόφως, τα 7χρονα που ήταν περισσότερο συγκεντρωμένα είχαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ως ενήλικοι, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Έρευνες και σε ενηλίκους έδειξαν ότι η κακή συναισθηματική κατάσταση συνδέεται με μεγαλύτερη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί ο βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καρδιαγγειακή νόσος (που ουσιαστικά αφορά μια σειρά νόσων, όπως στεφανιαία νόσος, εγκεφαλική νόσος και συγγενείς καρδιοπάθειες) είναι ο υπ’ αριθμ. 1 «φονιάς» παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι το 2008 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από μια καρδιαγγειακή νόσο, με το 80% των θανάτων να εντοπίζεται σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Μόνο στην Ευρώπη ευθύνεται για το 49% των θανάτων και το 30% των πρόωρων θανάτων σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν θετικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να προστατέψουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους, αφού άλλωστε ό,τι μαθαίνουμε ως παιδιά καθορίζει τις συνήθειες και μας ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή μας. Αρα οι συμβουλές γύρω από τη σωματική δραστηριότητα, την άθληση και την ενεργό ζωή, αλλά και γύρω από την ισορροπημένη διατροφή, εκμεταλλευόμενοι και τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, είναι οι πιο σωστές βάσεις για να μεγαλώσει κανείς υγιή παιδιά σε υγιείς ενήλικες.

(πηγή: enet.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399