Πρόληψη καρκίνου: 7 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

Υπάρχουν αρκετές αμφιλεγόμενες έρευνες αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου και κατά πόσο αυτή είναι εφικτή. Αν και οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο δεν μπορούν να αποφευχθούν, ο τρόπος ζωής και οι επιλογές του καθενός παίζουν σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με έρευνα της κλινικής Mayo των ΗΠΑ, ο καρκίνος μπορεί να είναι αδύνατο να προβλεφθεί, μπορεί όμως να προληφθεί. Δείτε 7 συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Μακριά από τον καπνό

Το κάπνισμα, ως γνωστό, έχει συνδεθεί με αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και των νεφρών. Ακόμα και το μάσημα του καπνού, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στη στοματική κοιλότητα και το πάγκρεας. Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Αντίθετα, κόβοντας την κακή συνήθεια του καπνίσματος, προφυλάσσετε ως ένα σημείο, τον εαυτό σας αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην έρθετε αντιμέτωποι με κάποιες μορφές καρκίνου.

Σωστή διατροφή

Αν και οι υγιεινές διατροφικές επιλογές δε μπορούν να εγγυηθούν, ότι κάποιος δε θα νοσήσει από καρκίνο, μπορούν ωστόσο να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, να περιορίσετε τα λίπη, ειδικά όσα προέρχονται από ζωικές τροφές και να είστε φειδωλοί στην κατανάλωση του αλκοόλ. Περιπτώσεις καρκίνου, όπως είναι αυτές του στήθους, του εντέρου, των νεφρών και του ήπατος ενισχύονται από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Φυσική άσκηση

Διατηρώντας το φυσιολογικό σας βάρος, μπορείτε να μειώσετε τις περιπτώσεις του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων, του εντέρου και των νεφρών. Αρωγός στην μείωση των πιθανοτήτων είναι και η φυσική άσκηση, που σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας.

Προστασία από τον ήλιο

Μπορεί το καλοκαίρι να αργεί ακόμα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι από τώρα. Ο καρκίνος τους δέρματος είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου, αλλά και από τις πιο «εύκολες» να προστατευθείτε. Οι συμβουλές των ειδικών, απλές.

Αποφύγετε τον ήλιο (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.

Παραμείνετε στη σκιά. Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μη ξεχνάτε πάντα να φοράτε τα γυαλιά σας και ένα καπέλο.

Καλύψτε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας. Φορέστε υφασμάτινα και ελαφριά ρούχα, που καλύπτουν όσο το δυνατόν καλύτερα το δέρμα σας. Διαλέξτε χρώματα, που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία και αποφύγετε τα παστέλ.

Μην παραλείπετε το αντηλιακό. Χρησιμοποιήστε γενναίες δόσεις αντηλιακού για το σώμα και το πρόσωπο και μην ξεχνάτε να αλείφεστε συχνά.

Αποφύγετε τα σολάριουμ και τις διαδικασίες τεχνητού μαυρίσματος, καθώς είναι το ίδιο επιβλαβείς για το δέρμα με τη φυσική ακτινοβολία του ήλιου.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η πρόληψη κατά του καρκίνου περιλαμβάνει φυσικά και προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς για:

Ηπατίτιδα Β: Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, συνιστάται για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά όχι σε μονογαμική σχέση, οι άνθρωποι με σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα εκείνοι, οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μολυσμένο αίμα ή υγρά του σώματος.

HPV: Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου των γεννητικών οργάνων, καθώς και καρκίνων πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι στη διάθεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, ηλικίας 26 ετών και κάτω, που δεν έχουν εμβολιαστεί ως έφηβοι.

Αποφύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική πρόληψης του καρκίνου είναι να αποφεύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Για παράδειγμα, η πρακτική του ασφαλούς σεξ, με τη χρήση όλων των αντισυλληπτικών μέτρων και η χρήση αποστειρωμένης σύριγγας, όπου και όταν χρειάζεται είναι μέτρα πρόληψης, που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων.

Τακτική ιατρική φροντίδα

Οι τακτικοί έλεγχοι (αυτοεξέταση, ιατρικά τεστ) για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως αυτός του δέρματος, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές να ανακαλύψετε κάποια σημάδια, που προμηνύουν καρκίνο. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για εσάς.

(πηγή: clickatlife.gr)

Share
Κατηγορίες: Υγεία για όλους. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399