Γιατί να χρησιμοποιήσω ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο;

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι επιλέγουμε να κινούμαστε με το ποδήλατο μέσα στην πόλη. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά συγκριτικά με το αυτοκίνητο!

Σιγά σιγά το ποδήλατο μπαίνει στην καθημερινότητα μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θα χρησιμοποιήσει το ποδήλατο, αλλά και αρκετοί για να μην το χρησιμοποιήσει! Ας δούμε τους βασικούς λόγους που επιλέγουμε το αυτοκίνητο, και φυσικά να εξετάσουμε ποιοι στέκουν και ποιοι όχι!!

Ένας από τους κύριους λόγους που δεν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο είναι ότι το αμάξι μας κινείται πιο γρήγορα.

Η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να κινείται με μεγάλες ταχύτητες, και άμα είμαστε και … τρελοί, μπορούμε να πιάσουμε ακόμα και τα παράνομα 100 χιλιόμετρα την ώρα εντός πόλεως!!

(προς Θεού, αυτό ΔΕΝ είναι παρότρυνση να το δοκιμάσετε! Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια η δικιά μας και των άλλων χρηστών της οδού!)

Αυτό λοιπόν για τις μετακινήσεις εντός πόλεως είναι πραγματικά μύθος! Μπορεί το όριο σε κατοικημένες περιοχές να είναι 50 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά τι γίνεται με τα φανάρια; Το μποτιλιάρισμα; Το παρκάρισμα;

Όλοι αυτοί είναι λόγοι που καθυστερούν το αμάξι, και το κάνουν να κινείται με μέσο όρο μόλις τα 5 χιλιόμετρα την ώρα!! Ενώ το πιο αργό και ευέλικτο ποδήλατο, πέρα του ότι μπορεί να κινηθεί άνετα ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, έχει μέση ταχύτητα διπλάσια ή και τριπλάσια μερικές φορές, με ανώτερη εκείνη των 20 χιλιομέτρων την ώρα!!

Και σκεφτείτε το πόσο εύκολο είναι στο παρκάρισμα! Ούτε καν μανούβρες δεν χρειάζονται!!

Συμπέρασμα πρώτο: σαν χρόνος, το ποδήλατο κερδίζει κατά κράτος το αυτοκίνητο!!

Δεύτερος λόγος που προτιμάται το αμάξι είναι οι αποστάσεις. Πραγματικά είναι πιο ξεκούραστο, γιατί δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου μυϊκή μάζα (να το πω) και άσκηση για την μετακίνηση.

Απόδειξη;

Πόσοι υπέρβαροι υπάρχουν που μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητο; Και δε μιλάω για αυτούς που έχουν λίγα ή και μερικά κιλά παραπάνω!!

Εδώ τα πράματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Σε μια μικρή σχετικά πόλη, το ποδήλατο είναι σαφώς πιο εξυπηρετικό, ειδικά εάν η πόλη είναι επίπεδη (όπως τα Τρίκαλα όπου το ποδήλατο χρησιμοποιείται κατά κόρον!). Αλλά και σε άλλες πόλεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποδοτικά.

Η αρχή στις μετακινήσεις μπορεί να γίνει με κοντινές αποστάσεις, ως το περίπτερο ας πούμε, η τον/την φίλο/φίλη μας που μένει 3,4 ή και 5 τετράγωνα μακριά.

Με τον καιρό και την άσκηση θα δείτε θεαματικές αλλαγές στην αντοχή σας, σε σημείο που θα κάνετε άνετα 4,5 ή ακόμα και 10 χιλιόμετρα απόσταση, μεγαλύτερη αντοχή και ευκολία στις ανηφόρες (στις μεγάλες κλίσεις συνιστάται ορθοπεταλιά), και θα έχετε ενέργεια και για π.χ. χορό!

Όλο το παιχνίδι είναι ότι δυναμώνουν ο μύες των ποδιών, οι γάμπες και τα μπούτια δηλαδή!

Εάν τώρα οι αποστάσεις που διανύετε είναι πολύ μεγάλες (από τη μια άκρη της Θεσσαλονίκης στην άλλη ας πούμε), ε, εκεί θέλει αρκετό περισσότερο χρόνο, οπότε μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός από το αυτοκίνητο! Δεν αναφέρουμε καν βέβαια τις μεγάλες αποστάσεις!! Εκεί υπερέχει ξεκάθαρα το αμάξι!!

Ένας ακόμα βασικός παράγοντας είναι και ο καιρός. Εκεί έχει καθαρά προβάδισμα το αυτοκίνητο, μιας και δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από ένα διακόπτη και έναν .. θερμοστάτη!!

Μπαίνεις στο αμαξάκι σου, και σε λίγα λεπτά – ακόμα λιγότερο εάν υπάρχει κλιματισμός! – έχεις μία ζέστη και θαλπωρή που σου επιτρέπει να είσαι μόνο με μια μπλούζα ακόμα και εάν έξω έχει μείον βαθμούς κελσίου!!

Και πάντα προστατευμένος από βροχές και χιόνια!

Σε αυτόν τον τομέα, το ποδήλατο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το αμάξι. Σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί η βροχή και το χιόνι το ποδήλατο, αλλά ακόμα και ο κρύος αέρας μπορεί να είναι απαγορευτικός!!

Για να «ποδηλατήσεις» σε τέτοιες συνθήκες θέλεις οπωσδήποτε τον κατάλληλο εξοπλισμό! Ο χειμερινός ποδηλάτης πρέπει να έχει λεπτά αλλά και ζεστά ρούχα που δεν απορροφούν τον ιδρώτα.

Ειδικά οι βαμβακερές φανέλες, είναι σαν να έχει ένα σφουγγάρι επάνω του!! Όσο για τη βροχή και το χιόνι, ένα καλό αδιάβροχο σακάκι-παντελόνι λύνει το πρόβλημα μερικώς, αλλά λόγω σωματικής κίνησης εντείνει την εφίδρωση.

Οπότε καλό είναι να εξοπλιστείτε με αδιάβροχα που «αναπνέουν» για να μην γίνεται από μέσα… λούτσα!! Φυσικά όμως αυτού του είδους τα αδιάβροχα είναι και ακριβότερα… Επίσης, να αναφέρουμε ότι και οι λασπωτήρες βοηθάνε!!

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στο ποδήλατο και το αυτοκίνητο. Τώρα εσείς, σε συνδυασμό με λίγους ή πολλούς άλλους παράγοντες μπορείτε να κάνετε τη σύγκρισή σας και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα! Και … καλές βόλτες!!

 (πηγή: coolweb.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399