Επιστημονική ανακάλυψη: Εξέταση εντοπίζει τον καρκίνο χρόνια πριν εμφανιστεί

Περίπου 95% πιθανότητα να θεραπευτεί ο πάσχων από καρκίνο δίνει νέα εξέταση που ανακάλυψαν 200 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η εξέταση γίνεται με το σάλιο

Την πιο σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία της πρόληψης του καρκίνου ανακοίνωσαν οι επιστήμονες 200 ερευνητικών κέντρων.

Πρόκειται για μια εξέταση, που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί με αποτέλεσμα ο πάσχων να έχει 95% πιθανότητες να το νικήσει.

Η εξέταση, που γίνεται με το σάλιο, μέχρι στιγμής αφορά τρεις μορφές καρκίνου: του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών και είναι φθηνή (έχει κόστος από 10 έως 15 ευρώ), όμως ακόμα πρέπει να γίνουν έρευνες για τον αντίκτυπο στο σώμα του ασθενή και κυρίως στην ψυχολογία.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες, σύμφωνα τον δρ. Αντώνη Αντωνίου, ειδικό στην Γενετική Επιδημιολογία στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που συμμετείχε στην έρευνα, είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος που έχει στον ασθενή η αποκάλυψη της αλήθειας.

Το να γνωρίζει κάποιος ότι θα νοσήσει στο μέλλον δεν είναι και ότι πιο εύκολο, ενώ μέχρι στιγμής πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αφαίρεση των οργάνων, που ενδέχεται να πασχίσουν.

«Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα… Ωστόσο πρέπει να γίνουν έρευνες για τη διαχείριση του σωματικού και ψυχολογικού αντίκτυπου. Η αφαίρεση οργάνων του γενετικού συστήματος προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση και άλλα, του προστάτη προβλήματα στην στύση και στην ούρηση, ενώ ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι έντονος σε όλες τις περιπτώσεις», εξηγεί στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Πάντως, η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της νόσου.

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 200.000 άτομα.

«Οι μισοί από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρκίνο και οι άλλοι μισοί ήταν υγιείς. Για να κάνουμε την εξέταση σχεδιάσαμε ένα τσιπ που περιλαμβάνει περίπου 200.000 πολυμορφισμούς και συγκρίναμε τους ασθενείς με τους υγιείς. Εγώ ήμουν υπεύθυνος για την ανάλυση σε αυτά που αφορούν τον μαστό», λέει.

Τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου αυτών των ανθρώπων έδειξαν πώς υπάρχει μια σειρά από συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες, οι οποίοι αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους όγκου.

Στον προστάτη για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ που δείχνει τον καρκίνο πριν εκδηλωθεί, οι ειδικοί αναγνώρισαν κάποιους πολυμορφισμούς, που όποιος τους φέρει έχει πενταπλάσιες πιθανότητες από κάποιον που δεν τους έχει, να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Θεωρητικά, όλοι οι άνδρες έχουν 10% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Στους καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών που ήδη υπάρχουν έλεγχοι, η νέα εξέταση ίσως αχρηστεύσει όσες υπήρχαν μέχρι τώρα, καθώς θα είναι πιο ακριβής.

Μεταξύ των επιστημονικών κέντρων συμμετείχαν από την Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημόνων Δημόκριτος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

(πηγή: news247.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399