Πέντε τρόποι για να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προφίλ στο facebook

Η σωστή χρήση των social media και κυρίως του Facebook, είναι ένα «καυτό» θέμα στην ατζέντα της διαδικτυακής ασφάλειας, καθώς ανήλικα παιδιά μπορεί να είναι εκτεθειμένα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν, ενώ πολλές φορές μάλιστα, τα άτομα που στέλνουν αιτήσεις φιλίας έχουν ψεύτικα προφίλ.

Καθημερινά, εκατοντάδες χρήστες στο facebook δημιουργούν λογαριασμούς με προφίλ τα οποία είναι ψεύτικα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για τα κίνητρα που το κάνουν. Αν και ορισμένες φορές γίνεται καθαρά για χιουμοριστικούς λόγους, εντούτοις ένα ψεύτικο προφίλ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, ιδίως για κάποιο ανήλικο παιδί.

Πέντε τρόποι για να καταλάβετε ποιο προφίλ είναι ψεύτικο:

  • Κοιτάξτε τις φωτογραφίες του προφίλ. Εάν είναι ελάχιστες και κάποιες εμφανώς παρμένες από το google, τότε κατά πάσα πιθανότητα το προφίλ είναι ψεύτικο.
  • Πολύ σημαντικό είναι να κοιτάτε τα σχόλια στις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες. Εάν σχολιάζουν άτομα τα οποία φαίνεται να γνωρίζουν το άτομο τότε κατά πάσα πιθανότητα το προφίλ είναι αληθινό. Εάν όμως τα σχόλια είναι ερωτικού περιεχομένου από αγνώστους, τότε κατά πάσα πιθανότητα το προφίλ είναι ψεύτικο.
  • Τα περισσότερα ψεύτικα προφίλ δημιουργούνται από άνδρες που παριστάνουν τις γυναίκες. Ενας χρήστης του Facebook, θα κάνει πιο εύκολα αποδοχή φιλίας σε μια άγνωστη γυναίκα, παρά σε έναν άγνωστο άνδρα. Αυτό το γνωρίζουν οι άνδρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ψεύτικα, γυναικεία προφίλ με την ελπίδα να δημιουργήσουν φιλίες με κοπέλες ή και άνδρες.
  • Δείτε αν ανανεώνει το προφίλ του/της συχνά. Αν έχει ελάχιστες αναρτήσεις και μάλιστα με σπάνια ανανέωση, τότε κι αυτό είναι ύποπτο.
  • Ορισμένοι χρήστες δεν ανεβάζουν φωτογραφίες δικές τους, αλλά ανεβάζουν εικόνες από ζώα, από διάσημα πρόσωπα και συνήθως στις αναρτήσεις τους έχουν διάφορες έξυπνες φράσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί.

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ψεύτικο προφίλ

Σε περίπτωση που καταλάβετε ότι έχετε προσθέσει στους φίλους σας κάποιο ψεύτικο προφίλ, τότε πρέπει να αντιδράσετε αμέσως. Ο χρήστης ενδεχομένως να σας κάνει φάρσα, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχει άλλους σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τον κάνετε unfriend (δηλαδή να τον διάγραψετε από φίλο) για να μην έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, ενώ επίσης καλό θα είναι να τον κάνετε block (να μην μπορεί δηλαδή να δει καθόλου το προφίλ σας) και report (αναφορά δηλαδή στο facebook ότι αυτό το άτομο έχει ψεύτικο προφίλ). Σε περίπτωση που το προφίλ έχει αρκετές αναφορές σε βάρος του από άλλους χρήστες, τότε αυτόματα κλείνει.

Παράλληλα, οι ανήλικοι θα πρέπει να προστατεύονται ιδιαιτέρως από την έκθεση στο facebook, καθώς μπορεί να καιροφυλακτούν αρκετοί κακόβουλοι χρήστες. Μην κλείσετε ποτέ ραντεβού με κάποιον χρήστη τον οποίον τον υποπτεύεστε, αλλά ακόμη και εάν το κάνετε φροντίστε να βρεθείτε σε κάποιον δημόσιο χώρο.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399