Ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο εμποδίζει την εξάπλωση του όγκου

Περισσότερο χρόνο ζωής σε άτομα που πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα υπόσχεται μια νέα θεραπεία που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Καρκίνου Winship στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα των ΗΠΑ, και παρουσιάστηκε στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Η θεραπεία μπλοκάρει την πρωτεΐνη Hsp90, η οποία ευθύνεται για τον σχηματισμό πολλών πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των όγκων. Στην κλινική δοκιμή που έγινε με τον νέο αντικαρκινικό παράγοντα, που ονομάζεται Ganetespid, συμμετείχαν 252 ασθενείς.

Στους μισούς χορηγήθηκε Ganetespid σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μόνον χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας επέζησαν κατά μέσον όρο 9,8 μήνες, σε σύγκριση με τους 7,4 μήνες της δεύτερης ομάδας, δηλαδή υπήρχε μια διαφορά δυόμιση μηνών, η οποία κρίνεται σημαντική για τον προχωρημένο καρκίνο αυτού του είδους.

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν από μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία γίνεται τώρα, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και μια δεκαετία θεραπεία που θα επιτρέπει την βελτίωση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Επίσης στους ασθενείς που ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα είχε διαγνωστεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας, το κέρδος όσον αφορά την επιβίωσή τους με την χορήγηση Ganetespid σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ανερχόταν σε 67% σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον χημειοθεραπεία, δηλαδή αυτοί επέζησαν 10,7 μήνες (κατά μέση τιμή), έναντι 6,4 μήνες οι δεύτεροι.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να έχει θετική επίδραση στους ασθενείς που αναπτύσσουν μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν ανθεκτικό στις παραδοσιακές στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η εξουδετέρωση της πρωτεΐνης Hsp90 μπλοκάρει επίσης την λειτουργία πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται.

«Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός αναστολέα της πρωτεΐνης Hsp90 στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από έναν προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σουρές Ραμάλινγκαμ.

(πηγή: enet.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399