Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση φονικού ιού του αναπνευστικού

Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση από το φθινόπωρο του νέου, φονικού ιού του αναπνευστικού, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Σαουδική Αραβία.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προετοιμάζονται για το ετήσιο προσκύνημα (Hajj) στην Μέκκα τον προσεχή Οκτώβριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από τον νέο ιό: έως τις 26 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 62, με τους 34 από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Βρετανία ανέρχεται σε 77, εκ των οποίων 40 κατέληξαν, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εν όψει του προσκυνήματος έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν όλα τα πιθανά κρούσματα και να αποτρέψουν την εξάπλωση του φονικού ιού στους προσκυνητές, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».

Πέρυσι, σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστοί από 160 χώρες του κόσμου ταξίδεψαν στην Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα στην ιερότερη πόλη τους.

Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ και αποτελεί ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφ’ όσον αντέχει το κόστος.

Ο νέος ιός

Ο νέος ιός ανήκει στους κοροναϊούς (CoV) – μία οικογένεια στην οποία ανήκουν οι ιοί του απλού κρυολογήματος αλλά και ο SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Αν και ο νέος ιός επίσης προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με αυτά του SARS (ουσιαστικά προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια), έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο 8% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ έως στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού που ονομάσθηκε MERSCoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) πλησιάζει το 52%.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός έχει ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων, καθώς ορισμένα από τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ συγγενών και άλλα σε εργαζόμενους Υγεία που φρόντιζαν ασθενείς.

Ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Κάιρο τον Ιούλιο, για να συζητηθεί το όλο θέμα και να αξιολογηθεί η απειλή που θέτει εν όψει του προσκυνήματος.

Επιδημίες

Όπως εξηγούσε πέρυσι τον Μάρτιο το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ενημερωτικό δελτίο του για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, οι συνθήκες συγχρωτισμού και η στενή επαφή με άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου είναι παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών.

Το 1987, το 2000 και το 2001, λ.χ., υπήρξαν επιδημίες μηνιγγιτιδόκοκκου στους προσκυνητές στη Μέκκα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα εκείνη του 1987 οδήγησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με το διδύναμο εμβόλιο (A, C), ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα.

Στην επιδημία του 2000 αναφέρθηκαν περισσότερα από 400 κρούσματα μηγγιτιδοκοκκικής νόσου σε προσκυνητές και σε στενές επαφές τους σε 16 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, ΗΠΑ, Γαλλία, Μαρόκο, Κουβέιτ, Ομάν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία και Ολλανδία).

Και στην επιδημία του 2001, η οποία ήταν μικρότερη, αναφέρθηκαν στη Σαουδική Αραβία και παγκοσμίως 200 κρούσματα, από τα οποία 55 κατέληξαν.

Ο νέος ιός προσβάλλει αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους (τέσσερα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία αφορούσαν παιδιά και εφήβους, ηλικίας 7 έως 15 ετών).

(πηγή: Star.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399