Ξεριζωμένα ανήλικα παιδιά με βιασμένες ψυχές…

Είναι 13 έως 17 ετών και μερικές φορές παραμένουν αποκλεισμένοι επί εβδομάδες στο νησί Λαμπεντούζα: με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) καταγγέλλουν την τύχη που επιφυλάσσεται στους ανήλικους μετανάστες, θύματα των κενών που υπάρχουν στους διαύλους μετανάστευσης στην Ιταλία.

Μετά την επίσκεψη αστραπή του Ποντίφικα, ο οποίος κατέκρινε την «αδιαφορία του κόσμου απέναντι στον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών από την Αφρική που αναζητούν μια καλύτερη ζωή», οι ΜΚΟ προέταξαν την περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων τους οποίους ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save The Children, σήμερα υπάρχουν 75 ανήλικοι μετανάστες, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, στη Λαμπεντούζα, από τους οποίους 48 προέρχονται από την Ερυθραία και 22 από τη Σομαλία.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών, με αθλητική περιβολή και καπέλο του μπέιζμπολ, συνάντησαν τον Ποντίφικα και τραγούδησαν προς τιμήν του στη διάρκεια της λειτουργίας που τελέστηκε δίπλα στα παρατημένα πλοία με τα οποία έφθασαν στις ιταλικές ακτές.

Επανειλημμένα εκατοντάδες ανήλικοι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί λόγω έλλειψης κέντρων υποδοχής ανηλίκων, ενώ οι ενήλικες μεταφέρονται γρηγορότερα στα κέντρα μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα.

«Η πιο αρνητική πλευρά είναι η έλλειψη εθνικού δομημένου συστήματος για την υποδοχή ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων» καταγγέλλει η Ραφαέλα Μιλάνο, υπεύθυνη της Save The Children, μιας ΜΚΟ που παίζει σημαντικό ρόλο στην υποδοχή παιδιών στο νησί.

Σύμφωνα με την Μιλάνο, το πρόβλημα πηγάζει από την έλλειψη ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο της διαθεσιμότητας θέσεων στις κοινότητες υποδοχής προκειμένου να εγκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν αυτά τα ξεριζωμένα παιδιά.

Στο νησί υπάρχουν μόλις 50 θέσεις υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους και για γυναίκες με παιδιά, εγκαταστάσεις πολύ χαμηλότερες των περιστάσεων, καθώς μόνο σε μια ημέρα εκατοντάδες μετανάστες μπορεί να φθάσουν με πλοίο.
Επί του παρόντος λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι αφίξεις μεταναστών είναι συνεχείς: άλλοι 166 διασώθηκαν στη Λαμπεντούζα μόλις πριν φθάσει στο νησί ο Ποντίφικας. Από τις αρχές του έτους 4.000 αποβιβάστηκαν στο νησί -τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2012.

Η Λαμπεντούζα, έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται πολύ κοντά τις βορειοαφρικανές αρχές, οι οποίες απέχουν περίπου 100 χλμ. και από τη Σικελία (τουλάχιστον 200 χλμ.). Το 2011 με το κίνημα της αραβικής άνοιξης, περί τους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν κατακλύσει το νησί, με τις αρχές να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα.

Σήμερα 25 παιδιά κοιμούνται καταγής. 

Ο Βινσέντσο Σπανταφόρα, αρμόδιος που όρισε η ιταλική κυβέρνηση για τα παιδιά, αντιπαρέβαλε την επίσκεψη του Πάπα με μια «μπουνιά στο στομάχι», η οποία θα πρέπει να παρακινήσει τις αρχές να κάνουν περισσότερα για την προστασία των ανηλίκων.

«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που φθάνουν στη Λαμπεντούζα πρέπει να παραμένουν όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα στο νησί και μετά αρμόδιοι θεσμοί να αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους στο ιταλικό έδαφος», τόνισε.

Τα παιδιά αυτά συχνά υφίστανται τρομερή φυσική και ψυχολογική βία, όπως η 15χρονη Αμίνα από την Ερυθραία, η οποία κρατείτο φυλακισμένη στο Σινά, πριν καταφέρει να διαφύγει στην Ιταλία.

Ο 17χρονος Οσμάν, επίσης από την Ερυθραία, ξυλοκοπήθηκε άγρια σε στρατόπεδα κρατουμένων στη Λιβύη: σήμερα κουτσαίνει. «Πώς είσαι;» τον ρώτησε ο Πάπας τη Δευτέρα. «Τώρα είμαι καλά, αλλά πέρασα δύσκολες στιγμές», απάντησε.

Φέτος, 411 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφθασαν στη Λαμπεντούζα, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.
«Τα λιβυκά στρατόπεδα κράτησης αντιπροσωπεύουν γι’ αυτά τα παιδιά το χειρότερο τραύμα», δήλωσε η Βιβιάνα Βαλάστρο, συντονίστρια του προγράμματος του Save The Children στη Λαμπεντούζα.

«Εκεί δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ ενηλίκων και παιδιών και οι ανήλικοι υφίστανται συχνά βιαιότητες, ακόμη και βασανιστήρια, τα οποία τους σημαδεύουν».

(πηγή: nooz.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399