Τριπλάσιοι έως το 2050 οι ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ

Ο αριθμός τους αναμένεται να «χτυπήσει» τα 277 εκατομμύρια

Οι ηλικιωμένοι που θα έχουν ανάγκη φροντίδας, οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σχεδόν θα τριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, από 101 εκατομμύρια σήμερα σε 277 εκατ. το 2050, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ 2013» που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το 80% των ηλικιωμένων στα γηροκομεία εκτιμάται ότι έχουν Αλτσχάιμερ και άνοια.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου προειδοποιεί ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε «παγκόσμια επιδημία», ιδίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πληγούν πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή και πιο σοβαρή αιτία άνοιας, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές στην ψυχική διάθεση, προβλήματα επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης.

Τουλάχιστον πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 60 ετών (ποσοστό 13%) χρειάζεται μακροπρόθεσμη φροντίδα και υποστήριξη από άλλους για τις καθημερινές ανάγκες του (πλύσιμο, φαγητό, ντύσιμο κ.α.), σύμφωνα με την έκθεση. Το γεγονός αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στις οικογένειες των ηλικιωμένων, με συνέπεια ορισμένοι στενοί συγγενείς να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν ακόμα και τη δουλειά τους, προκειμένου να φροντίζουν τον ασθενή.

Ήδη η θεραπεία και η φροντίδα των ανθρώπων με άνοια κοστίζει διεθνώς πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όσο η γονιμότητα μειώνεται διεθνώς και γεννιούνται λιγότερα παιδιά, ενώ αντίθετα ο αριθμός των ηλικιωμένων αναλογικά αυξάνει, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να θεωρήσουν προτεραιότητα την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και να αυξήσουν σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα, θεραπεία και υποστήριξη.

(πηγή: medicalnews.gr)

Ένα σπουργίτι είναι η ανθρωπιά μας

Απ’ αφορμή την 21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα του Αλτσχάϊμερ δείτε τον δραματικό διάλογος ενός γιου με τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάϊμερ, δείτε το συγκινητικό βίντεο:

 

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399