Οι έξυπνες συσκευές επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου

Διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος των χρηστών

Πάνω από τους μισούς Βρετανούς πέφτουν για ύπνο αγκαλιά με… τα έξυπνα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου, μόλις το 11% των Βρετανών ανέφεραν ότι κοιμούνται καλά. Ίσως αυτό να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το 24% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εθισμένο στο να κοιτάει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν βρίσκεται στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 21% των ανθρώπων μπαίνουν στο διαδίκτυο πριν κοιμηθούν επειδή δεν θέλουν να νιώσουν ότι «χάνουν κάτι».

Μάλιστα, ο εθισμός τους στα έξυπνα κινητά τους επηρεάζει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το 43% των Βρετανών χρησιμοποιούν smartphones την ώρα που παρακολουθούν τηλεόραση, ενώ το 18% αυτών χρησιμοποιούν iPad.

Το στρες που προκαλείται στον οργανισμό από το νέο «διαδικτυακό» τρόπο ζωής οδηγεί σε προβλήματα ύπνου, με το 60% των ανθρώπων να αναφέρει διαταραχές στον ύπνο, όπως για παράδειγμα να ξυπνούν από τρεις ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ενώ η τεχνολογία προχωρά, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με έναν άλλο αγώνα, να καταφέρουν να “κατεβάσουν ρολά” κατά τη διάρκεια της νύχτας» είπε ο Dr Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου.

«Ποτέ μέχρι τώρα ο άνθρωπος δεν ήταν αντιμέτωπος με τέτοια ροή πληροφοριών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση στις διαταραχές του ύπνου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το φως που εκπέμπεται από συσκευές όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, μπορούν να διαταράξουν το βραδινό ύπνο των χρηστών τους.

Ο τύπος αυτός του φωτός «μιμείται» το φως της ημέρας και καταστέλλει την παραγωγή μιας ορμόνης από τον εγκέφαλο, της μελατονίνης, η οποία βοηθά τον οργανισμό να «γνωρίζει» πότε είναι η ώρα για ύπνο.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, όπως αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το 49% των ανθρώπων πηγαίνουν κατευθείαν για ύπνο μόλις κλείσουν την τηλεόραση, με αποτέλεσμα ο ύπνος να τους πιάνει το λιγότερο 15 λεπτά μετά.

«Όσοι υποφέρουν από προβλήματα διαταραχής του ύπνου θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, laptop και άλλες συσκευές με οθόνες, τουλάχιστον μία ώρα προτού πέσουν για ύπνο» πρόσθεσε ακόμη ο Dr Idzikowski.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399