Τεχνολογία smartphone παρέχει ταχεία μοριακή διάγνωση καρκινικών όγκων!

Μια συσκευή που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες υπόσχεται ταχεία μοριακή διάγνωση όγκων και άλλων παθήσεων με ακρίβεια και μάλιστα με χαμηλό κόστος, σε περιοχές που στερούνται μέσων σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας.

Βασιζόμενη σε τεχνολογία smartphone, η συσκευή που ανέπτυξαν ερευνητές του Massachusetts General Hospital χρησιμοποιεί τεχνικές παρόμοιες με αυτές της δημιουργίας ολογράμματος για την συλλογή λεπτομερών μικροσκοπικών εικόνων κατάλληλων για ψηφιακή ανάλυση από την μοριακή σύνθεση κυττάρων και ιστών. Όπως επισημαίνουν, η απειλή που συνιστά ο καρκίνος και η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε πολλές περιοχές, εντείνουν την ανάγκη για φορητά διαγνωστικά μέσα υψηλής ακρίβειας και χαμηλού κόστους και η πρόσφατη τεχνολογία κινητών δίνει ακριβώς αυτή την δυνατότητα.

Το D3 όπως ονομάζεται η συσκευή (Digital Diffraction Diagnosis) διαθέτει μια απεικονιστική μονάδα και ένα smartphone το οποίο καταγράφει εικόνες υψηλής ευκρίνειας με την ενσωματωμένη του κάμερα. Έχοντας μεγαλύτερο οπτικό πεδίο απ’ ό,τι ένα παραδοσιακό μικροσκόπιο, η συσκευή μπορεί να καταγράφει δεδομένα 100.000 και πλέον κυττάρων από ένα δείγμα αίματος ή ιστού, σε μια και μόνο εικόνα. Τα δεδομένα μπορούν κατόπιν να μεταδοθούν για ανάλυση σε έναν απομακρυσμένο πάροχο για επεξεργασία μέσω ασφαλούς, κωδικοποιημένης υπηρεσίας «cloud» και όταν τα αποτελέσματα βγουν, να επιστραφούν στον τόπο όπου παρέχεται φροντίδα στον ασθενή.

Στην περίπτωση της μοριακής ανάλυσης όγκων, η παρουσία συγκεκριμένων μορίων εντοπίζεται με την βοήθεια ενός αριθμητικού αλγορίθμου που επιτρέπει την ανάλυση στοιχείων μεγέθους έως και 10 ΜΒ σε χρόνο μικρότερο των εννέα εκατοστών του δευτερολέπτου! Η πιλοτική δοκιμή του συστήματος σε καρκινικά κύτταρα εντόπισε την ύπαρξη πρωτεϊνών καρκινικού όγκου με ακρίβεια εφάμιλλη της καθιερωμένης διαδικασίας μοριακού προφίλ, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανάλυση άνω των 100.000 κυττάρων την φορά. Επίσης, το σύστημα D3 μπορεί να αναλύσει και να κατηγοριοποιήσει άμεσα και αξιόπιστα δείγματα βιοψίας ως υψηλού κινδύνου, χαμηλού κινδύνου ή καλοήθη, όπως τα συμβατικά μέσα ανάλυσης.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399