Μήνας των ιώσεων ο Σεπτέμβρης – Τι να προσέξετε

Κόκκινες μύτες, μάτια δακρυσμένα, πρόσωπα χλομά και ασυνήθιστη γκρίνια. Αν το παιδί σας παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα, πιθανώς να έχει προσβληθεί από μία από τις πολλές ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή.

Οι αδενοϊοί, οι ιοί δηλαδή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους αυτή την περίοδο και προσβάλλουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αλλά και ενήλικες.

Συμπτώματα

Αυτά που θα παρουσιάσει το παιδί μετά από την προσβολή του από τον ιό εξαρτώνται άμεσα από την κατηγορία στην οποία ανήκει αυτός ο ιός. Ωστόσο, για τους αδενοϊούς τα συμπτώματα συνήθως είναι: καταρροή (συνάχι), πονόλαιμος και καταβολή δυνάμεων.

Προσοχή

Σε πολλές περιπτώσεις παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ίδιο ιό δεν παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του παιδιού εκείνο το χρονικό διάστημα. Δηλαδή, αν είναι, για παράδειγμα, εξαντλημένος, θα εμφανιστούν σε πιο βαριά μορφή τα συμπτώματα της ίωσης.

Διάρκεια

Από το πόσο ισχυρός είναι ο ιός εξαρτάται και το πόσο θα διαρκέσει η εκδήλωση της αρρώστιας. Έτσι, τα συμπτώματα από συνηθισμένους ιούς διαρκούν από ένα μέχρι δύο 24ώρα. Αν, όμως, τα συμπτώματα και κυρίως ο πυρετός συνεχίζουν για περισσότερες μέρες, τότε το παιδί πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό.

Προσοχή

• Καλό είναι να επισκέπτεστε τον παιδίατρο μετά τη δεύτερη μέρα των συμπτωμάτων, για να αποφεύγονται έτσι περαιτέρω επιπλοκές και προβλήματα.

• Τις πρώτες δύο ημέρες της ίωσης καταπολεμήστε τα συμπτώματα με τις γνωστές και πρακτικές μεθόδους, όπως χλιαρά μπάνια, κομπρέσες, αντιπυρετικά και ζεστά ροφήματα.

• Στις ιώσεις αποφεύγονται τα φάρμακα, καθώς δεν μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους ιούς, αφού αυτοί εξελίσσονται συνεχώς.

Επιπτώσεις

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των ιώσεων για τη μετέπειτα πορεία της υγείας των μικρών ασθενών, υπάρχουν κάποιοι ιοί, όπως αυτός της εγκεφαλίτιδας, που μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στον ασθενή, ενώ οι αδενοϊοί δεν κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους. Οι επιπτώσεις τους περιλαμβάνουν συνήθως την πρόκληση πνευμονίας και επιπλοκών στο αναπνευστικό σύστημα, οι οποίες, όμως, αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται.

Προσοχή

• Μην πανικοβάλλεστε, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποια ίωση.

• Ντύνετε τα παιδιά σας ελαφρά και φροντίζετε να μην κουράζονται.

• Επίσης, τους χειμερινούς μήνες, οπότε και παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, κρατάτε τα παιδιά σας στο σπίτι για 2-3 ημέρες.

Πρόληψη

Η πρόληψη από αυτές τις ιώσεις είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς ο ασθενής δε γνωρίζει την παρουσία του ιού. Παρ’ όλα αυτά, για τις περιόδους του χρόνου που υπάρχουν επιδημίες από συγκεκριμένους ιούς:

• Συνιστάται η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και η καταπόνηση του οργανισμού.

• Προτείνεται η κατανάλωση ελαφρών γευμάτων.

• Επίσης, τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Με αυτά εισάγονται στον οργανισμό εξασθενισμένοι ιοί, οι οποίοι παράγουν αντισώματα και θωρακίζουν τον οργανισμό.

Χρήσιμες γνώσεις

• Σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από 500 είδη ιών και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έχει χωριστεί από τους ειδικούς σε κατηγορίες, ενώ κάποιοι άλλοι ιοί δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί ακόμα.

• Οι ιώσεις αποτελούν τις εκφράσεις προσβολής του οργανισμού από τους ιούς. Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί με σφαιρικό ή πολύγωνο σχήμα και προσβάλλουν τον οργανισμό εισβάλλοντας στο εσωτερικό των κυττάρων. Δεν αποτελούν αρχέγονες, δηλαδή αυτόνομες μονάδες, αλλά βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από ζωντανό οργανισμό. Πολλαπλασιάζονται μέσα στα κύτταρα, τα οποία προσβάλλουν, και στη συνέχεια εκδηλώνεται η νόσος.

• Οι ιοί αποτελούνται από νουκλεοπρωτεΐνες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο μολυσμένο οργανισμό να παράγει αντισώματα. Με τη βοήθεια των αντισωμάτων μπορεί να προσδιοριστεί η ιογενής νόσος, αλλά και να θωρακιστεί ο οργανισμός έναντι των ιών.

• Από τι στιγμή που ο ιός θα μπει στο κύτταρο ισχύουν τρεις εκδοχές. Κατά την πρώτη εκδοχή ο ιός μπορεί να μείνει στο κύτταρο χωρίς να εκδηλωθεί. Στη δεύτερη ο μικροοργανισμός ωθεί το κύτταρο να παράγει ιντερφερόνη, μια ουσία που έχει την ικανότητα να τους εξουδετερώνει. Στο τελευταίο στάδιο ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο και εξαπλώνεται και στα διπλανά, ενώ στη συνέχεια περνάει από το μεσοκυττάριο υγρό στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την αρρώστια.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399