Πώς οι εταιρείες ιδιωτικών φυλακών κερδίζουν εκατομμύρια ακόμα κι όταν πέφτουν τα ποσοστά εγκληματικότητας

Ζούμε σε μια εποχή άνθησης για τον κλάδο των ιδιωτικών φυλακών. Η αμερικάνική εταιρία CCA (Corrections Corporation of America), ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης των ιδιωτικών φυλακών του έθνους, έχει δει άνοδο των εσόδων της κατά περισσότερο από 500 τοις εκατό κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και η CCA επιθυμεί για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων της, πολύ μεγαλύτερη: Πέρυσι, η εταιρεία έκανε μια προσφορά σε 48 κυβερνώντες,  να αγοράσει και να λειτουργεί εκείνη τις κρατικές φυλακές.  Αλλά αυτό που έκανε την προσφορά της  CCA τόσο συγκλονιστική και ανήθικη, ήταν ότι η προσφορά περιλάμβανε έναν όρο, εκείνον της  λεγόμενης υποχρεωτικής κράτησης, μια ρήτρα που απαιτεί το κράτος να κρατήσει αυτές τις πρόσφατα ιδιωτικοποιημένες φυλακές πλήρεις τουλάχιστον στο 90 τοις εκατό ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει άνοδος ή πτώση της εγκληματικότητας.

Η απαίτηση για πληρότητα των φυλακών, όπως αποδεικνύεται, είναι κοινή πρακτική στο κλάδο των ιδιωτικών φυλακών. Μια νέα έκθεση από την PublicInterest, μία οργάνωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των φυλακών, προχώρησε σε αξιολόγηση 62 συμβάσεων  για τις ιδιωτικές φυλακές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα σε τοπικό και κρατικό επίπεδο. Η PublicInterest διαπίστωσε ότι 41 από αυτές τις συμβάσεις, περιλαμβάνουν απαιτήσεις  και όρους πληρότητας, επιβάλλοντας έτσι στους τοπικούς ή κρατικούς κυβερνώντες, να φροντίζουν να κρατούν τις εγκαταστάσεις των φυλακών κατά 80 με 100 τοις εκατό γεμάτες.  Με άλλα λόγια, είτε η εγκληματικότητα αυξάνεται, είτε μειώνεται, το κράτος πρέπει να διατηρήσει αυτές τις φυλακές γεμάτες.

Όλες οι μεγάλες ιδιωτικές φυλακές εταιρείες, η CCA, η GEO Group, και η  Management and Training Corporation, επιδιώκουν να συμπεριληφθούν απαιτήσεις πληρότητας στις συμβάσεις τους, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πολιτείες με τις υψηλότερες απαιτήσεις πληρότητας είναι η Aριζόνα ( τρεις φυλακές με συμβάσεις για 100 τοις εκατό πληρότητα το), η Οκλαχόμα ( τρεις φυλακές με συμβάσεις για 98 τοις εκατό πληρότητα ), και η Βιρτζίνια ( μία φυλακή με συμφωνία για 95 τοις εκατό πληρότητα ). Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές εταιρείες φυλακών έχουν στηρίξει και βοηθήσει, να υπογραφούν οι νόμοι «three-strike» και «truth-in-sentencing» που ανεβάζουν τον πληθυσμό των φυλακών. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από το να στέλνουν οι πόλεις και οι πολιτείες, όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φυλακή και να τους κρατούν όσο γίνεται περισσότερο εκεί.

Ίσως να αναρωτιέστε: Τι συμβαίνει όταν μειώνετε η εγκληματικότητα και λιγοστεύει ο αριθμός κρατουμένων στις φυλακές, σε κράτη που συμφώνησαν να διατηρήσουν τις ιδιωτικές φυλακές τους 80 τοις εκατό ή 90 τοις εκατό γεμάτες; Εξετάστε την περίπτωση του Κολοράντο. Το ποσοστό εγκληματικότητας της πολιτείας έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία, και από το 2009, πέντε κρατικές φυλακές έχουν κλείσει, επειδή δεν ήταν απαραίτητες. Πολλά περισσότερα κρεβάτια σε άλλες φυλακές παραμένουν κενά. Ωστόσο, το κράτος επέλεξε να μην γεμίσει τα κρεβάτια αυτά, επειδή ο κυβερνήτης του δημοκρατικού κόμματος  John Hickenlooper και η CCA είχαν υπογράψει μια συμφωνία να σταλούν 3.330 κρατούμενοι σε τρεις φυλακές της CCA στο Κολοράντο. Οι φορολογούμενοι της πολιτείας του Κολοράντο κάλυψαν με τους φόρους τους την μη αξιοποίηση των κρατικών αυτών φυλακών. Τον Μάρτιο, η Christie Donner, εκτελεστική διευθύντρια του Ποινικού Συνασπισμού για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στο  Κολοράντο, εκτίμησε ότι το κράτος σπατάλησε τουλάχιστον 2.000.000 δολάρια από  χρήματα φορολογουμένων, επειδή χρησιμοποιεί τις φυλακές της εταιρείας CCA, αντί τις δικές του.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι εταιρείες ιδιωτικών φυλακών πετυχαίνουν να ρέει το χρήμα υπέρ τους, είτε αυξάνεται, είτε μειώνεται η εγκληματικότητα. Στην έκθεσή της η Public Interest καλεί τις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις να αρνηθούν να συμπεριλάβουν σε συμφωνίες τις απαιτήσεις  πληρότητας και ακόμη να απαγορεύσει τις απαιτήσεις αυτές με νέα νομοθεσία.

(πηγές: omniatv.com, http://www.motherjones.com/mojo/2013/09/private-prisons-occupancy-quota-cca-crime)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399