Η οικονομική κρίση απειλεί και το προσδόκιμο ζωής

Πιθανή απειλή χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη, εφόσον οι κυβερνήσεις περικόψουν τις δαπάνες υγείας, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

«Ένα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας», εκτιμά ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που αναφέρεται σε 53 χώρες.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως, αν και η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα.

«Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες», επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη βρίσκονται εννιά από τις δέκα χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται να μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος. Στην Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη – κατά μέσο όρο 82,2 χρόνια – ενώ το Καζακστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση με 68,7 χρόνια.

Οι δαπάνες για την υγεία διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη: η Γαλλία και η Ολλανδία δαπανούν το 11,9% του ΑΕΠ για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Στο Τουρκμενιστάν το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,5%. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει μειωθεί, σε σχέση με την δεκαετία του ’90, και κυμαίνεται από 24% ως 40%, ανάλογα με τη χώρα, όμως η μείωση αυτή έχει συρρικνωθεί από το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής εξηγείται εν μέρει από την ύφεση ορισμένων νοσημάτων, ειδικά καρδιακών, και από την βελτίωση των συνθηκών ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια.

Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει και ανάλογα το φύλο: στις γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 80 έτη, ενώ στους άντρες 72,5 έτη. Η ανισότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις διαφορές στον τρόπο ζωής και στις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, και ειδικά στο γεγονός ότι οι άντρες καπνίζουν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399