Η παιδική φιλία

Σε τι βοηθάει το παιδί

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε «σχεδιαστεί» για να σχετιζόμαστε με τους άλλους. Από πολύ νωρίς στη ζωή μας ξεκινάμε να αλληλεπιδρούμε με τους γονείς μας, τους συγγενείς μας και αργότερα με άλλα παιδιά και ενήλικες, σχέσεις που εξελίσσονται σε διάφορες μορφές. Μια από αυτές είναι η φιλία, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αξίες της ζωής.

Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές και βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά και κοινωνικά. Παρέχουν ασφαλές έδαφος εξάσκησης των διαφορετικών τρόπων με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους συνανθρώπους μας. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους φίλους, τα παιδιά μαθαίνουν το πάρε-δώσε της γενικότερης κοινωνικής συμπεριφοράς.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν φίλους και αυτά που ξεκινούν τις φιλικές τους σχέσεις από μικρή ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να έχουν φίλους και ως ενήλικες. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν πως καλό είναι τα μικρότερα παιδιά να μην περιορίζονται σε έναν «καλύτερο φίλο», αλλά να έχουν πολλούς καλούς φίλους. Αυτό τα βοηθά να αποφύγουν τις κτητικές ή ψυχαναγκαστικές σχέσεις, αλλά και τις απογοητεύσεις.

Οι παιδικές φιλίες δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για πρώτη φορά. Ένα κλειστό, εσωστρεφές και αντικοινωνικό παιδί, έχει πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει δυσκολίες στις ούτως ή άλλως πιο πολύπλοκες και απαιτητικές σχέσεις με το άλλο φύλο, στα επόμενα στάδια της ζωής του.

(πηγή: news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399