Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα φέρνει η καινοτομία επιστημόνων του Πανεπιστημίου Λούιβιλ, οι οποίοι δημιούργησαν μια εξέταση αναπνοής που εντοπίζει την ασθένεια όταν βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που παρουσίαζαν ενδείξεις για την ύπαρξη καρκίνου του πνεύμονα, οι οποίες είχαν ήδη εντοπιστεί σε αξονικές τομογραφίες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα σωματίδια που υπήρχαν στην εκπνοή τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν τέσσερις ουσίες που έχουν άμεση σχέση με τον καρκίνο και ονομάζονται καρβονύλια.

Οι αναλύσεις έγιναν με τη χρήση συσκευής που είχαν αναπτύξει οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως όταν τα τρία από τα τέσσερα καρβονύλια παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα, η δυνατότητα πρόβλεψης του καρκίνου του πνεύμονα ήταν εφικτή στο 95% των ασθενών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό όταν τα επίπεδά τους ήταν φυσιολογικά, ωστόσο σ’ αυτήν την περίπτωση οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ένα μη καρκινικό μόρφωμα στο 80% των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος και σύμφωνα με αυτά, τα αυξημένα καρβονύλια επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα όταν οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου.

Η εξέταση της αναπνοής θα δώσει στους ειδικούς τη δυνατότητα να εντοπίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα προτού να είναι πολύ αργά και θα απαλλάξει τους ασθενείς από την οδυνηρή διαδικασία της βιοψίας.

(πηγή: briefingnews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399