Κάθε όργανο του σώματος γερνάει ξεχωριστά

Ως φυσιολογική διαδικασία όλοι μεγαλώνουμε, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό.

Πρόσφατα, ειδικοί από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι στο γονιδίωμά μας (στο σύνολο των γονιδίων) υπάρχει ενσωματωμένο ένα βιολογικό ρολόι που αποκαλύπτει πότε θα γεράσουμε, ως οργανισμός, αλλά και κάθε όργανο ξεχωριστά.

«Για να αντιμετωπίσουμε το γήρας θα έπρεπε πρώτα να το προσδιορίσουμε. Κι αυτό κάναμε. Ανακαλύψαμε κάποιους βιολογικούς δείκτες που αποτελούν το ρολόι του οργανισμού. Τώρα, μπορούμε να πούμε πότε ένα όργανο γερνάει και δεν θα λειτουργεί πλέον άψογα», εξηγεί ο Στιβ Χόρβαθ, καθηγητής Γενετικής και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Αντζελες (UCLA).

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο αμερικανός ειδικός έκανε ανάλυση περίπου 8.000 δειγμάτων DNA από 51 είτε υγιή είτε καρκινικά κύτταρα, στα οποία αναζήτησε κατά πόσο η μεθυλίωση του DNA ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία ενός οργάνου. Μάλιστα, οι αλλαγές που επιφέρει η μεθυλίωση «μεταδίδονται» και στους απογόνους μας και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επιγενετική.

Η έρευνα έδειξε ότι όντως η μεθυλίωση διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών σημείων του σώματος και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης ρολογιού που δείχνει τον χρόνο του οργάνου.

Σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν οι ειδικοί, το ρολόι χτυπάει πιο γρήγορα μέχρι την ηλικία των 20 ετών και μετά επιβραδύνεται. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταλάβουν εάν κάποια όργανα του σώματος έχουν ηλικία ακόμη και δέκα χρόνια μεγαλύτερη από τα διπλανά τους.

«Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν καταφέρναμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις στο γενετικό υλικό ώστε να ξαναρρυθμίσουμε το ρολόι και να παραμείνουμε νέοι», δήλωσε ο Στιβ Χόρβαθ.

Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, οι ειδικοί προσδιόρισαν σε υγιή ιστό καρδιάς ότι η βιολογική ηλικία του είναι περίπου εννέα χρόνια νεότερη από την πραγματική ηλικία του ατόμου ή ότι ιστός του γυναικείου μαστού, ακόμα και ο υγιής, φαίνεται να γερνά πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα και συγκεκριμένα από δύο έως τρία χρόνια πιο μεγαλύτερος από άλλα όργανα.

Αν η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, ο υγιής ιστός γύρω από τον όγκο είναι κατά μέσο όρο 12 χρόνια πιο ηλικιωμένος από τη φυσιολογική ηλικία της.

ηγή: Τα Νέα)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399