Μικρό πορτοφόλι οι γονείς, μικρές άμυνες στις ασθένειες τα παιδιά

Τα παιδιά και οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογούν ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Sheldon Cohen, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Brain, Behavior and Immunity», συνέκριναν την υγεία μιας ομάδας εθελοντών 18 έως 55 ετών σε σχέση με το επίπεδο του οικογενειακού τους εισοδήματος, όπως για παράδειγμα κατά πόσο οι γονείς τους είχαν δικό τους σπίτι ή νοίκιαζαν, όταν οι εθελοντές ήταν 1-18 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε παραπάνω χρόνο που οι γονείς των παιδιών δεν είχαν ιδιόκτητο σπίτι, είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν ως ενήλικες, ενώ το μήκος των τελομερών ήταν μειωμένο κατά 5%.

Τα τελομερή είναι οι περιοχές του DNA στο τέλος των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά και μειώνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς γερνάει ο οργανισμός. Όσο ταχύτερα συρρικνώνονται, τόσο ο οργανισμός έχει μικρότερες άμυνες απέναντι στις λοιμώξεις και άλλες νόσους, ενώ υποκύπτει ευκολότερα σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι το χαμηλό οικογενειακό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχει σαφή βιολογική επίδραση, καθώς σχετίζεται τόσο με την μείωση των τελομερών, όσο και με την μεγαλύτερη συχνότητα κρυολογημάτων.

(πηγή: Ελευθεροτυπία με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399