Κραυγή αγωνίας για την υγεία στην Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα υγείας, ορισμένα εξ’ αυτών απειλητικά για τη ζωή, παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης. Πολιομυελίτιδα, φυματίωση, λύσσα, πνευμονιοκοκκικές νόσοι, ελονοσία, ηπατίτιδα, κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, ενώ οι ψυχικές παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση.

Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, συζήτησαν τη Δευτέρα (11/11) με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και η ταμίας του Συλλόγου Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών, «παρατηρείται ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εγκατάλειψη της υγείας, υποσιτισμός – φαινόμενα που δημιουργούνται από τις κακές συνθήκες υγιεινής και συντελούν σε εξάρσεις των νοσημάτων αυτών με κίνδυνο επιδημιών».

Επίσης, αναφορά έκαναν στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την αιθαλομίχλη. Το φαινόμενο είχε κάνει την εμφάνισή του στα μεγάλα αστικά κέντρα -κυρίως στην Αθήνα- πέρσι, λόγω της εντατικής χρήσης τζακιών, καθώς οι πολίτες λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν προμηθεύονταν πετρέλαιο.

«Η πολιτική στην υγεία είναι πλέον μια σύγχρονη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»

«Ζοφερά τα αποτελέσματα των καταστροφικών πολιτικών που έχουν ασκηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Τομέα της Υγείας με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών αποκλεισμένων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» διαπιστώνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Καθημερινά βιώνουμε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού τα ζοφερά αποτελέσματα των καταστροφικών πολιτικών που έχουν ασκηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Τομέα της Υγείας με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών αποκλεισμένων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Χρόνια πάσχοντες χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εγκυμονούσες εκτός μαιευτηρίων και εργαστηριακού προγεννητικού ελέγχου, υποσιτισμένα βρέφη λόγω οικονομίας στη δόση του γάλατος, παιδιά χωρίς εμβολιασμούς, φορείς σοβαρών ασθενειών χωρίς φαρμακευτική αγωγή, καρκινοπαθείς με  παραμελημένους όγκους, ψυχικά πάσχοντες περιφερόμενοι προς αναζήτηση ειδικών φάρμακων, αλλά και συχνά ασφαλισμένοι άποροι ασθενείς χωρίς φαρμακευτική κάλυψη από τα Δημόσια Νοσοκομεία λόγω έλλειψης φαρμάκων. Και μαζί με αυτά οικογένειες χωρίς  ηλεκτρικό ή και  νερό, ή και με  αδυναμία έκδοσης ακόμη και  εισιτήριου του λεωφορείου για να φθάσουν στο Κοινωνικό ιατρείο,  απαρτίζουν μια κοινωνία σε εγκατάλειψη.  Άνθρωποι που  ολόκληρη ζωή δούλευαν και πλήρωναν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, επειδή απολύθηκαν, δεν βρίσκουν δουλειά ή έκλεισαν την επιχείρηση τους, βρίσκονται στο έλεος πλέον μόνο του Θεού, αφού η πολιτεία τους θεωρεί αποκλεισμένους», αναφέρει το ΜΚΙΕ.  

«Τέτοιες εικόνες αλλά και οι προσωπικές ιστορίες των ασθενών μας στοιχειώνουν καθημερινά πλέον στο ΜΚΙΕ.  Μας πλημμυρίζει συγκίνηση και θυμός όταν αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις τραγικές καταστάσεις.

Και την ίδια ώρα που όλα τα κοινωνικά ιατρεία προβαίνουμε σε εκκλήσεις και σε συλλογή φαρμάκων ακόμη και χάπι -χάπι για να σωθούν ζωές, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει  25 ευρώ εισιτήριο στο Δημόσιο Νοσοκομείο. Προχωρά σε συρρίκνωση κλινών και προσωπικού, ακυρώνει  την  λειτουργία  των 4 φαρμακείων  του ΕΟΠΠΥ για ανασφάλιστους, που είχε εξαγγείλει και κλείνει Δομές ψυχικής υγείας ειδοποιώντας τους συγγενείς  να παραλάβουν τους ασθενείς! Ταυτόχρονα τα ράντζα επιστρέφουν στα Νοσοκομεία με εικόνες  τραγικές. Ο σχεδιασμός, εάν υπάρχει, για την τύχη της  πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας του πληθυσμού είναι άγνωστος, εν μέσω ευρύτατων συζητήσεων για την πλήρη κατάργηση του ΕΟΠΠΥ. Οι ΣΑΦΕΙΣ οδηγίες που είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας, μέσα στο καλοκαίρι, για την περίθαλψη των σοβαρά πασχόντων ανασφάλιστων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία επί της ουσίας δεν εφαρμόζονται και το πρόβλημα των ασθενών θεωρείται «λογιστικό πρόβλημα» που σημαίνει ότι το χρέος των νοσηλίων εάν δεν το πληρώσει (και πώς να το κάνει ο άνεργος)  θα μετακυλήσει στην εφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» συμπληρώνουν από το Ιατρείο που με την κοινωνική του προσφορά κρατά όρθια την αλληλεγγύη απέναντι στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

«Ο μισός πληθυσμός ουσιαστικά δεν έχει πρόσβαση σε δομές υγείας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Με επίσημα στοιχεία του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ κ. Κοντού οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι 3,000,000, ενώ άλλοι 3,300,000 ασφαλισμένοι μεταξύ των οποίων έμποροι που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα.  Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας δηλώνει δημόσια ότι «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία» δίνοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση των δανειστών και των τραπεζών και όχι στην προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας του πληθυσμού που βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση από την δεκαετία του 1930, χωρίς να ευθύνεται για τις πολιτικές επιλογές των διοικούντων επί τόσα χρόνια.

Ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση, μας παρουσιάζουν την κατάντια της χώρας μας, που συνεχώς χειροτερεύει, σαν θεομηνία που δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να δίνουν όλο και λιγότερα ψίχουλα για την υγεία.

Όλα αυτά που βιώνουμε κραυγάζουν ότι η πολιτική στην υγεία είναι πλέον μια σύγχρονη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», καταλήγει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. 

(πηγή: attikipress.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399