Η κατάθλιψη γερνάει πρόωρα το σώμα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που βασίστηκε σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές, η κατάθλιψη αποτελεί καταλύτη της διαδικασίας της γήρανσης των κυττάρων του σώματος.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα κύτταρα έμοιαζαν γερασμένα από βιολογικής πλευράς σε άτομα που έπασχαν από μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη ή την είχαν εκδηλώσει κατά το παρελθόν.

Οι εμφανείς διαφορές σε έναν δείκτη της κυτταρικής γήρανσης που λέγεται μήκος των τελομερών, δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, γράφουν επιστήμονες από την Ολλανδία στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.

Ωστόσο έως τώρα πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και η αποφυγή κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας.

Υποψιάζονταν, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν και βιολογικά αίτια.

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Τζόσιν Βερχέβεν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vrije (VUmc) στο Άμστερνταμ και συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, εξέτασαν στοιχεία από 2.407 εθελοντές.

Οι 1.095 έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη, οι 802 είχαν ιστορικό μείζονος κατάθλιψης και οι 510 ήταν υγιείς συνομήλικοί τους. Όλοι έδωσαν δείγματα αίματος για να αναλύσουν οι ερευνητές τα κύτταρά τους στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, οι νυν και οι πρώην ασθενείς είχαν πολύ βραχύτερα τελομερή απ’ ό, τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι ουδέποτε εξεδήλωσαν κατάθλιψη.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές με την πιο σοβαρή και πιο παρατεταμένη κατάθλιψη είχαν τα βραχύτερα τελομερή απ’ όλους.

Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα.

Τα ευρήματα αυτά τους κάνουν να εκτιμούν ότι η βράχυνση των τελομερών αποτελεί συνέπεια της αντίδρασης του σώματος στην κατάθλιψη και ότι τελικά η σοβαρή κατάθλιψη γερνάει πρόωρα «κατά αρκετά χρόνια», όπως γράφουν, το σώμα.

(πηγή: greenweek.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399