Αύξηση αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών για οικονομικούς λόγους

Αύξηση αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρατηρείται στο δημοτικό ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, όπου, από τα 29 παιδάκια που περιθάλπονται, τα 6 αφέθηκαν προσωρινά εκεί μέχρι οι γονείς τους να σταθούν «στα πόδια» τους. Παράλληλα αυξάνονται και τα αιτήματα για υιοθεσία παιδιών και είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2013 κατατέθηκαν 83 αιτήσεις, τη στιγμή που ολόκληρο το 2012 είχαν κατατεθεί συνολικά 86 αιτήσεις.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Τσιουτάνη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι ένα από τα τρία ιδρύματα στην Ελλάδα που συμπράττουν σε υιοθεσίες παιδιών, είναι ΝΠΔΔ και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 παιδιών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και παιδικός σταθμός, δυναμικότητας 130 παιδιών.

«Υπάρχει αύξηση των μεταναστριών μητέρων οι οποίες έμειναν άνεργες και δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι στο ίδρυμα δέχονται όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου χρώματος ή εθνικότητας, ακόμα και αν οι γονείς δεν διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Εντούτοις, υπάρχει άνοιγμα της «ψαλίδας» παιδιών που μπορούν να υιοθετηθούν και ενδιαφερόμενων ζευγαριών, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες πολλές φορές είναι χρονοβόρες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα δεν μπορεί να δοθεί κανένα παιδί για υιοθεσία αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ενώ περιμένουμε ακόμα την τελεσιδικία για τρία παιδάκια» ανέφερε η κ. Τσιουτάνη, διευκρινίζοντας ότι είναι λίγα τα παιδιά που δίνονται για υιοθεσία. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες και ήδη, 14 παιδιά φιλοξενούνται σε ισάριθμες οικογένειες με την οικονομική και ηθική στήριξη του ιδρύματος.

«Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να βρούμε ανάδοχες οικογένειες για παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα ή προέρχονται από ένα βεβαρυμένο περιβάλλον» τονίζει η κ. Τσιουτάνη. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση του ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου αναδόχων οικογενειών που θα έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση από επιστήμονες του ιδρύματος, προκειμένου να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά. Στόχος, επίσης, της διοίκησης του ιδρύματος είναι η δημιουργία και ενός συμβουλευτικού σταθμού επίτοκης γυναίκας ή λεχώνας μητέρας.

«Θέλουμε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, να μην παραμένουν εδώ για περισσότερους από 10 μήνες και μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει» καταλήγει η κ. Τσιουτάνη κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση των δωρεών κατά 47% το 2012 και κατά 64% το 2013.

(πηγή: enet.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399