Αυξημένες πιθανότητες για υπερκινητικά παιδιά λόγω φτώχειας

Τα παιδιά οικογενειών με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πιθανότερο να έχουν Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διαταραχή που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήσαν αναλογικά περισσότερα στις οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μια φτωχή οικογένεια χωρίς δικό της σπίτι έχει περίπου τριπλάσιες πιθανότητες για υπερκινητικό παιδί σε σύγκριση με μια πιο ευκατάσταστη οικογένεια που ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία.

Οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υπερκινητικό παιδί σε σχέση με τις μητέρες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίου. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν παιδί με ΔΕΠΥ σε σχέση με τις οικογένειες με δύο γονείς.

Επίσης, οι πιθανότητες μιας πολύ νεαρής μητέρας να γεννήσει παιδί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικά υψηλότερες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζίνι Ράσελ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 19.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 2000 – 2002.  Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Child Psychology and Psychiatry».

«Υπάρχει μια γενετική – κληρονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, όμως η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως το ΔΕΠΥ επίσης σχετίζεται με ένα μειονεκτικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο», δήλωσε η Τζίνι Ράσελ. «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις αιτίες αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα για την πρόληψή της και να εστιάσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία της», πρόσθεσε η βρετανή ερευνήτρια.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας επιβεβαιώνουν παρεμφερείς μελέτες που έχουν διενεργηθεί σε Βόρεια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

(πηγή: Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399