Πενταπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη

της Κάτιας Γερακαρίτου

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των αστέγων στη Θεσσαλονίκη. Συνεχείς συσκέψεις για να οργανωθεί το σύστημα των επανασυνδέσεων ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες.

Αγώνα επιβίωσης… στα πεζοδρόμια δίνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, θύματα της οικονομικής κρίσης, που έμειναν άστεγοι. Ο αριθμός τους στη Θεσσαλονίκης εκτοξεύθηκε, καθώς ενώ πέρσι ήταν περίπου 70 – 80 άτομα, φέτος εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι πιθανότατα κυμαίνονται στους 300-400.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τις συζητήσεις για τον τρόπο επανασύνδεσης του ρεύματος σε ευπαθή άτομα. «Μπήκαμε σε μια περίοδο παγετού, το Φιλοξενείο δουλεύει ακόμα και από Δευτέρα θα ανοίξει και το Υπνωτήριο» είπε ο κ. Μπουτάρης. Όπως μάλιστα τόνισε ο ίδιος, το υπνωτήριο, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, δεν ξεκίνησε να λειτουργεί λόγω κάποιου προβλήματος με τη ΔΕΗ.

Για το θέμα της αντιμετώπισης των αστέγων και του συντονισμού των φορέων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σύσκεψη υπό την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι ΜΚΟ Άρσις και Πράξις, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η εκκλησία των Αγ. Πάντων, το ΚΕΘΕΑ και η Πολιτική Προστασία του δήμου. Εκτός από τους δύο χώρους φιλοξενίας αστέγων, θα διατεθούν και 3-4 ΚΑΠΗ, ενώ και η αστυνομία θα συνδράμει με τη μεταφορά αστέγων στους χώρους.

Εν τω μεταξύ, πέντε μέρες μετά την κυβερνητική απόφαση για την επανασύνδεση του ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, οι δήμοι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση των επιτροπών. Για το θέμα ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες σύσκεψη προκειμένου να εξεταστεί το πώς θα οργανωθούν οι υπηρεσίες για την καταγραφή των νοικοκυριών που έχει γίνει διακοπή του ρεύματος.

«Το θέμα δεν είναι απλό, υπάρχει ποικιλία ανθρώπων που τους κόπηκε το ρεύμα» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «η εκκλησία έχει καλύτερες λίστες αναφορικά με τους ανήμπορους».  Ανάλογη σύσκεψη θα λάβει χώρα και σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 15.000 κομμένες συνδέσεις, αριθμός όμως που βέβαια δεν αφορά μόνο  νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

(πηγή: voria.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399