Αυξήθηκε η σεξουαλική εκμετάλλευση διεθνώς

Η πορνεία εξελίσσεται σε «μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Fondation Scelles

Η πορνεία εξελίσσεται σε «μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά», φαινόμενο το οποίο εντείνεται από την όλο και πιο ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, την ανάπτυξη του Διαδικτύου και τον ευτελισμό της αγοραπωλησίας των ανθρώπων, όπως καταγγέλλει γαλλική οργάνωση.

Στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Σεξουαλική εκμετάλλευση, μια απειλή που εντείνεται», η οργάνωση Fondation Scelles, η οποία μάχεται ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση, καταγράφει τις τάσεις όσον αφορά στο φαινόμενο της πορνείας σε 66 χώρες, όπου «ο αριθμός των προσώπων που εκπορνεύονται δεν σταματά να αυξάνεται κι η σεξουαλική εκμετάλλευση εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ ως μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά που ξεπερνά τις εθνικότητες».

Τα δίκτυα πορνείας δείχνουν μια «μεγάλη προσαρμοστικότητα» στις εκάστοτε συνθήκες, εξήγησε ο Ιβ Σαρπενέλ, δικαστικός και πρόεδρος της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι.

«Οι μαστροποί συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους» δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα κυκλώματα στη Ρουμανία τα οποία «πωλούν νέες γυναίκες από τον Ισημερινό σε Γάλλους» κι ένα δίκτυο στον Λίβανο που «έφθασε ως τη Βενεζουέλα αναζητώντας γυναίκες για να τις πωλεί στη Γαλλία».

Η σεξουαλική εκμετάλλευση γιγαντώνεται από την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και των προσώπων πρόσθεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης.

Η πλειονότητα των ιερόδουλων πλέον έρχονται από το εξωτερικό (σε ποσοστό 90%) με νόμιμα χαρτιά, ή σχεδόν νόμιμα. «Φθάνουν αεροπορικώς στο πλαίσιο συμφωνίας» εξήγησε ο Σαρπενέλ, επικαλούμενος υποθέσεις με ιερόδουλες από τη Νιγηρία κι την Κίνα που έρχονται μέσω τουριστικών γραφείων.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αβεβαιότητα μετατρέποντας την αγοραπωλησία ανθρώπων σε κάτι πολύ τετριμμένο υπογράμμισε η Σαντρά Αγιάντ, υπεύθυνη του Κέντρου Διεθνών Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Crides) που έχει συσταθεί από την οργάνωση και συντονίζει την έκδοση της έκθεσης.

Τα θύματα ανταποκρίνονται σε ψεύτικες αγγελίες εργασίας – θέσεις μπέιμπι-σίτερ, οικιακών βοηθών, υπηρετριών ή μοντέλων – στο εξωτερικό μέσω του Διαδικτύου.

Στη συνέχεια προκειμένου να ξεπληρώσουν το χρέος, συχνά υπέρογκο, που οφείλουν στα πρόσωπα που φρόντισαν να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα (περίπου 50.000 έως 60.000 ευρώ), πολλές γυναίκες αναγκάζονται να εκπορνευτούν.

Μια ιερόδουλη εξασφαλίζει κέρδος 150.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσον όρο στον προαγωγό της, σύμφωνα με την έρευνα.

(πηγή: voria.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399