«Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;»

Κάθε μεσημέρι που τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι μία κοινή ερώτηση βγαίνει από τα χείλη όλων των μαμάδων του κόσμου: «Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;». Μια ερώτηση εντελώς καλοπροαίρετη, που προέρχεται από το αληθινό ενδιαφέρον και την λαχτάρα κάθε μαμάς να μάθει πώς ήταν η μέρα του παιδιού της είτε αυτό πηγαίνει παιδικό σταθμό, είτε λύκειο. Μια ερώτηση που, όμως, τις περισσότερες φορές μένει αναπάντητη ή, αν ανήκετε στις τυχερές μαμάδες, έχει ως απάντηση ένα μεγαλοπρεπέστατο «καλά».

Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε περισσότερες απαντήσεις και να ενημερωθείτε για την σχολική καθημερινότητα του μικρού σας, ας δούμε τι πρέπει να κάνετε:

Ξεχάστε την κλισέ ερώτηση «πώς πέρασες σήμερα», αφού, όπως έχετε διαπιστώσει, δεν έχει αποτέλεσμα.

Μην το πιέζετε να σας μιλήσει αμέσως μόλις μπει στο σπίτι, αλλά αφήστε του χρόνο να αποφασίσει εκείνο πότε είναι έτοιμο.

Παίξτε ένα παιχνίδι, για παράδειγμα την ώρα που τρώτε, όπου ο καθένας από εσάς θα λέει τι του άρεσε πιο πολύ από την ημέρα του ή ποιο ήταν το πιο αστείο γεγονός που του συνέβη.

Μιλήστε του για τις δικές σας δραστηριότητες και ταυτόχρονα ενθαρρύνετε το να σας περιγράψει τις δικές του.

Βοηθήστε το να σας μιλήσει κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις:

Μάθατε κάτι καινούριο ( τραγουδάκι, αριθμό, γράμμα κλπ) σήμερα;

Σας διάβασε κάποιο παραμύθι σήμερα η δασκάλα και αν ναι, σου άρεσε;

Μήπως κάποιο παιδάκι είχε γενέθλια;

Τι φάγατε σήμερα; ( σε περίπτωση που πηγαίνει παιδικό σταθμό)

Έφαγες το κολατσιό σου;

Τι δεν σου άρεσε ή σε στεναχώρησε σήμερα στο σχολείο;

Ποια παιδάκια έλειπαν;

Με ποιο φίλο σου έπαιξες πιο πολύ σήμερα;

Μήπως έχεις να ετοιμάσεις κάποια εργασία για αύριο;

 

Φυσικά δεν χρειάζεται καθημερινά να το βομβαρδίζετε με τις παραπάνω ερωτήσεις, ούτε να έχετε την απαίτηση να σας απαντήσει σε όλες. Απλά αυτές και όποιες άλλες σκεφτείτε εσείς, αποτελούν ερεθίσματα για να αρχίσει το μικρό σας να μοιράζεται μαζί σας όλα όσα του συμβαίνουν καθημερινά στο σχολείο.

(πηγή: mother.gr)

Share
Κατηγορίες: ΨΥΧΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399