Πρώτα στην τερηδόνα τα ελληνόπουλα

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά διεκδικούν τα ελληνόπουλα σε ότι αφορά τη στοματική υγιεινή: το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια!

Η στενή σχέση με την …τερηδόνα συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή, αφού οι περισσότεροι Έλληνες ηλικίας 35-44 έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα και 5 εξαχθέντα δόντια.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει καμία ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως η κακή οικονομική κατάσταση και η χαμηλή εκπαίδευση.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου για την υιοθέτηση πρακτικών για την βελτίωση της στοματικής υγείας στη χώρα μας, με τη συνδρομή του φορέα ACFF – Alliance for a Cavity-Free Future (Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα). Όπως ανακοινώθηκε, από το ερχόμενο σχολικό έτος θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Βιωματική Μάθηση» στα νηπιαγωγεία της χώρας, από τον Σεπτέμβριο 2014, ενώ είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται δράση αυτής της έκτασης για παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την τερηδόνα ως μία «σιωπηλή νόσο» αφού στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τερηδόνα εξελίσσεται σταδιακά και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες στο δόντι και να χρειαστεί σφράγισμα ή ακόμα και εξαγωγή του. Στα αρχικά της στάδια, η καταστροφή του δοντιού είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση, δηλαδή με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή.

(πηγή: healthview.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399