Kατά 50% θα αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου μέχρι το 2030

Kαμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, ανά τον κόσμο, κρούει η Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως ως το 2030 θα αυξηθούν κατά 50%,  φτάνοντας τα 21,6 εκατομμύρια ετησίως, έναντι 14 εκατομμυρίων που καταγράφηκαν το 2012.

Για τη σύνταξη της έκθεσης, συνεργάστηκαν 250 επιστήμονες από σαράντα χώρες. Η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πρόσθεσε ότι τα κρούσματα θα είναι αυξημένα στις αναπτυσσόμενες χώρες -που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάποιες μορφές της νόσου, που προκαλούνται από λοιμώξεις ή συνδέονται με άλλες ασθένειες.

Από το 2011 ο καρκίνος είναι το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως, θέση που παλαιότερα κατείχαν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 53% των κρουσμάτων καρκίνου αφορούν άνδρες, όπως, εξάλλου και το 57% των θανάτων από τη νόσο. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος (16,7%) και ακολουθούν του προστάτη (15%), του παχέος εντέρου (10%), του στομάχου (8,5%) και του ήπατος (7,5%). Στις γυναίκες συχνότερος είναι ο καρκίνος του μαστού (25,2%), του παχέος εντέρου (9,2%) και ακολουθούν των πνευμόνων (8,7%), του τραχήλου της μήτρας (7,9%) και του στομάχου (4,8%). Παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου (19,4%) και ακολουθούν ο καρκίνος του ήπατος (9,1%) και του στομάχου (8,8%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική διασπορά της ασθένειας. Το 60% των κρουσμάτων και το 70% των θανάτων από καρκίνο σημειώθηκαν στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική και Νότιο Αμερική.

(πηγή: iefimerida.gr

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399