Σε καρδιακή ανακοπή οφείλεται το 50% των θανάτων

Απαραίτητη η εκπαίδευση των πολιτών σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση των απλών πολιτών σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ώστε να μην χάνεται ο πολύτιμος χρόνος των 4 έως 6 λεπτών, μέσα στα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μια πρώτη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη καθώς το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτίρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%). Το συνολικό ποσοστό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής «συμπληρώνουν» χώροι όπως αεροδρόμια, βιομηχανικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Α΄ Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα διάσωσης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Βάιος Πολυχρονίδης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη «από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν ανακοπή στο σπίτι τους επιβιώνει μόνο το 7,6% καθώς δεν υπάρχει στο περιβάλλον τους κάποιος οικείος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αντίθετα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια ή τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και άνθρωποι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις»

Υπογραμμίζει δε ότι η εκπαίδευση απλών πολιτών στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης ενός ανθρώπου που θα υποστεί καρδιακή προσβολή.

(πηγή: news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399