Η γραφειοκρατία «κόβει» τα φτερά του Άγγελου στο πρώτο βήμα της ζωής του

Από τη Ρίτα Μελά

Η ζωή έχει φερθεί σκληρά στον 15χρονο Άγγελο Ανδρουλή, που γεννήθηκε με βαριά εγκεφαλική παράλυση και στραβισμό στην Ελλάδα. Ωστόσο η (διαζευγμένη, πολύτεκνη και άπορη) μητέρα του αλλά και ο ίδιος δεν το έβαλαν κάτω!

Με εντατική δουλειά σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης στην… Ελβετία και στη Γερμανία, κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να σταθεί στα πόδια του, έπειτα από 13 χρόνια που ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι. Το υψηλό κόστος της θεραπείας του καλύπτεται από ερανικό τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε τον Απρίλιο του 2010, όπου συγκεντρώθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ από απλούς ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ, που είναι το ασφαλιστικό ταμείο του, δεν χρεώνεται.

Εμπόδιο

Σήμερα, όμως, ο Άγγελος καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα εμπόδιο, που μοιάζει να είναι πολύ πιο σοβαρό από την εγκεφαλική του παράλυση: την ελληνική γραφειοκρατία, η οποία έχει μπλοκάρει τον ερανικό τραπεζικό λογαριασμό και του στερεί τη δυνατότητα να συνεχίσει τη θεραπεία του στη Γερμανία! Αποτέλεσμα είναι την περασμένη Τρίτη το κέντρο αποκατάστασης του Μονάχου να ενημερώσει τη μητέρα του 15χρονου, την κυρία Σπυριδούλα Καραχάλιου, που φιλοξενείται σε σπίτι ομογενούς μας, ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της εάν δεν εξοφλήσει το χρέος, που είναι 59.943 ευρώ. Η ιστορία που ακολουθεί προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτά όμως που κυριαρχούν είναι η ντροπή και ο θυμός, για ένα σύστημα που εξακολουθεί να «γκρεμίζει» ζωές, αδιαφορώντας για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ίσως κάποιοι θυμάστε την περίπτωση του τετράχρονου Παναγιώτη από τη Μυτιλήνη το 2000, που «χάθηκε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η οποία είχε μπλοκάρει και τον δικό του ερανικό λογαριασμό.

Ελπίδα

Ο Άγγελος -ευτυχώς- δεν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του! Εάν όμως επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του, δεν αποκλείεται να καθηλωθεί και πάλι στο αναπηρικό καροτσάκι και να πάνε χαμένοι όλοι οι κόποι του, ο πόνος του, η κούρασή του, αλλά και η ελπίδα του για μια καλύτερη ζωή. Γι΄ αυτό η μητέρα του Σπυριδούλα Καραχάλιου κάνει έκκληση προσωπικά στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο να βοηθήσει το παιδί της, που τα τελευταία δύο χρόνια το βλέπει επιτέλους να χαμογελά.

Το 2010, όταν ο μικρός ήταν 13 ετών, η κυρία Καραχάλιου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, αφού συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, τα κατέθεσε στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας – Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας. Με την απόφαση αρθ. Π2β/ΓΠ/42571/15.04.2010 χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας ατομικού τραπεζικού λογαριασμού και ανοίχτηκε στην Εμπορική Τράπεζα.

Προσφορές

Από τον έρανο που πραγματοποιήθηκε συγκεντρώθηκαν 180.000 ευρώ που πρόσφεραν συμπολίτες μας, με σκοπό να πάει το παιδί σε κέντρο αποκατάστασης στην Ελβετία. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εξειδικευμένο κέντρο και ιατρική ειδικότητα για ανηλίκους «που πάσχουν από βαριά σπαστικού τύπου εγκεφαλική παράλυση με συγκάμψεις όλων των αρθρώσεων και στραβισμό».

Για τον λόγο αυτό η οικογένεια του Άγγελου απευθύνθηκε στο εξωτερικό, ανοίγοντας ερανικό λογαριασμό. Αφού η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε το «πράσινο φως», η κυρία Καραχάλιου πήρε τον γιο της και πήγαν στο κέντρο Kinderspital στη Ζιρίχη της Ελβετίας.

Ύστερα από τρεις μήνες επίπονης εξάωρης καθημερινής φυσιοθεραπείας έγινε το θαύμα (δείτε «Άγγελος, τα πρώτα μου βήματα» στο ΥouΤube)

Ο μικρός κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να κάνει τα πρώτα του βήματα κρατώντας το «π».

Όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος θεραπείας στην Ελβετία, οι γιατροί της συνέστησαν ένα κέντρο αποθεραπείας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Εκεί ο Άγγελος θα μπορούσε να μάθει να περπατάει με πατερίτσες και ως έναν βαθμό να αυτοεξυπηρετείται. Η κυρία Καραχάλιου ενημέρωσε και πάλι την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και αφού έστειλε τα τιμολόγια της κλινικής όπου νοσηλεύτηκε ο γιος της χορηγήθηκε η άδεια ανάληψης για 40.000 ευρώ και 87.500 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα εξοφλήθηκε το κέντρο αποκατάστασης της Ελβετίας.

Δικαιολογητικά

Στη συνέχεια η μητέρα του Άγγελου ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας να μεταβεί στη Γερμανία για να συνεχίσει τον δεύτερο κύκλο θεραπειών στις αρχές του 2011.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπηρεσία, τους ενημέρωσα για τις εξελίξεις και τους ρώτησα αν απαιτούνταν επιπλέον δικαιολογητικά. Η απάντηση ήταν ότι δεν τίθεται θέμα για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο γιος μου και ότι για την περαιτέρω ανάληψη χρημάτων από τον ερανικό λογαριασμό θα απαιτούνταν ανάλογα έγγραφα με όσα μέχρι τότε μου ζητούσαν, δηλαδή κυρίως τα τιμολόγια της κλινικής όπου θα νοσηλευόταν ο Άγγελος».

Έτσι η κυρία Καραχάλιου, αφού πήρε για δεύτερη φορά το «πράσινο φως» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, έφυγε από την Ελβετία για το Μόναχο, όπου τον Φεβρουάριο του 2011 ο Άγγελος εισήχθη στο Κέντρο Kαθοδηγητικής Εκπαίδευσης ΕΠΕ (Fortschritt Konduktives Forderzentrum Gemeinutzige Gmbh). Τα πράγματα όμως άλλαξαν και ο εφιάλτης για τη μητέρα και το παιδί μόλις είχε ξεκινήσει.

(πηγή: εφημ. Δημοκρατία)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399