Τα παιδιά με καρκίνο δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα

Τα παιδιά με καρκίνο δεν έχουν πρόσβαση σε δυνητικά σωτήρια φάρμακα, επειδή οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στις φαρμακοβιομηχανίες να παραβλέπουν την ανάγκη για έλεγχο ορισμένων φαρμάκων σε παιδιατρικές δοκιμές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις ερευνητών.

Κάνοντας έκκληση για κλείσιμο αυτού του κενού στη νομοθεσία της ΕΕ, επιστήμονες και ειδικοί στην παιδική ογκολογία, υπό την ηγεσία του Βρετανικού Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου (ICR), δήλωσαν ότι η αλλαγή αυτών των κανόνων θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πολλών παιδιών.

«Αρκετά από τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για τους ενήλικες με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και στα παιδιά, κάτι για το οποίο είναι αναγκαίο να γίνουν κλινικές δοκιμές», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λούις Κρέσλερ, ερευνητής του ICR στο νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου.

Επί του παρόντος, οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν νέα φάρμακα κατά του καρκίνου απαλλάσσονται από τη διενέργεια ακριβών δοκιμών σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, ακόμη κι όταν ο μηχανισμός δράσης των φαρμάκων αυτών πιθανώς αποβεί αποτελεσματικός και στα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σημαιώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων, ενώ ορισμένα από αυτά δεν εγκρίνονται ποτέ για χορήγηση σε ανήλικους.

«Τα παιδιά αδικούνται σε πολλούς τομείς της ζωής», δήλωσε ο Κρέσλερ. «Ωστόσο τα φάρμακα για τον καρκίνο δεν πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της αδικίας».

«Το παρόν σύστημα αδυνατεί να προσφέρει στα παιδιά την πρόσβαση σε νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους», δήλωσε ο Άλαν Άσγουορθ, διευθύνων σύμβουλος του ICR. «Δεν κατηγορούμε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό – το σύστημα θα πρέπει όμως να εκσυγχρονιστεί άμεσα», πρόσθεσε.

Βάσει ερευνών που διεξήχθησαν από το ICR σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία για Καινοτόμες Θεραπείες των Παιδιών με Καρκίνο (ITCC), διαπιστώθηκε ότι από τα 28 αντικαρκινικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη χορήγηση σε ενήλικες στην Ευρώπη από το 2007, τα 26 λειτουργούν με ένα τρόπο που είναι σχετικός για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, 14 από αυτά έχουν εξαιρεθεί από το να δοκιμαστούν σε παιδιά, γιατί οι συνθήκες του καρκίνου για τον οποίο έχουν αναπτυχθεί τα φάρμακα δεν εμφανίζονται σε παιδιά.

Το ICR καθώς και άλλα διεθνή ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με τη θεραπεία του καρκίνου, επιδιώκουν από την ΕΕ να καταργήσει το δικαίωμα των φαρμακευτικών εταιρειών να εξαιρούν δοκιμές, κάτι που θα τις υποχρέωνε να εξετάζουν τη δυνατότητα ενός φαρμάκου τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

(πηγή: agelioforos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399