«Παγωμένη» η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

«Ανενεργή» παραμένει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που αν και συστάθηκε σε σώμα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.

Αυτό σημαίνει ότι ούτε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού επικαιροποιείται (σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), ούτε οι Έλληνες έχουν πρόσβαση σε νέα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΦ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εμβολίου (Bexsero) κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, που ενώ έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και κατά συνέπεια δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.

Πρόσφατα μάλιστα κρούσμα μικροβιακής μηνιγγίτιδας είχαμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο γιατρός ανέφερε πως το κρούσμα ταυτοποιήθηκε σε οροομάδα B και αφορούσε γυναίκα 50 ετών. Η άτυχη γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σχετικό εμβόλιο.

Το νέο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Το κόστος του ανέρχεται σε 115,73 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο από το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας. Η χορήγησή του στα βρέφη περιλαμβάνει τρεις δόσεις και μία αναμνηστική, ενώ στα παιδιά και τους ενήλικες, δύο συν μια δόση.

(πηγή: imerisia.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399