Εκατοντάδες παιδιά-δούλους διέσωσε η μεξικανική αστυνομία

Περίπου 600 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, διέσωσε η μεξικανική αστυνομία από άθλιες συνθήκες δουλείας

Τα παιδιά ζούσαν στη δυτική επαρχία Μιτσοακάν στο καταφύγιο «Γκραν Φαμίλια» («Μεγάλη Οικογένεια»). Μετά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας η ιδιοκτήτρια του ορφανοτροφείου Ρόζα Ντελ Κάρμεν Βερδούσκο καθώς και οχτώ ακόμη εργαζόμενοι συνελήφθησαν και κρατούνται.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα περιστατικά παιδικής κακοποίησης στο Μεξικό εδώ και πολλά χρόνια.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τη μεξικανική κυβέρνηση, οι αρχές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο «φιλοξενούσε» 278 ανήλικα αγόρια, 174 ανήλικα κορίτσια και έξι παιδιά κάτω των τριών ετών.

Μαζί με τα 458 παιδιά απελευθερώθηκαν και 138 ενήλικες που επίσης κρατούνταν παρά τη θέλησή τους, κατά κύριο λόγο πρώην παιδιά του «ορφανοτροφείου».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες γονιών που είχαν αναθέσει στο ίδρυμα τη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να τα επισκεφθούν.

Η αστυνομία και οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην πόλη Σαμόρα του δυτικού Μεξικού, έπειτα από καταγγελίες γονιών πέντε παιδιών ότι τα παιδιά παρέμεναν εκεί χωρίς τη θέλησή τους.

Άλλοι γονείς είχαν παραπονεθεί ότι δεν τους επιτρεπόταν να δουν τα παιδιά τους.

Η καταγγελία για τα πέντε παιδιά είχε γίνει πριν ένα χρόνο, αλλά ο κυβερνήτης της πολιτείας δεν εξήγησε γιατί η αστυνομία δεν έδρασε νωρίτερα.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει από το 2010.

Σύμφωνα, όμως, με άλλες πληροφορίες, καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο ίδρυμα υπάρχουν εδώ και δύο δεκαετίες, όμως η ιδιοκτήτρια του «ιδρύματος», Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο διέθετε υψηλές πολιτικές γνωριμίες.

Σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας ενός παιδιού που ζούσε στο ίδρυμα όλοι οι γονείς έπρεπε να παραχωρήσουν την κηδεμονία των παιδιών τους στην Βερντούσκο και υπέγραφαν συμφωνία ότι δεν θα ζητούσαν πίσω τα παιδιά τους πριν την ενηλικίωσή τους.

Τα παιδιά που γεννιούνταν στο ίδρυμα καταγράφονταν ως παιδιά της Ρ. Βερντούσκο και οι βιολογικοί τους γονείς δεν είχαν δικαίωμα να τα μεγαλώσουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Η Ρ. Βερντούσκο έχει πει σε τοπική εφημερίδα ότι τα παιδιά του ιδρύματος προέρχονταν από δυσλειτουργικές οικογένειες και ότι πράγματι το ίδρυμα ήταν απρόθυμο να δώσει πίσω τα παιδιά στις οικογένειές τους, αν αυτές δεν αποδείκνυαν ότι είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες οικογενειακής ζωής.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η ιδιοκτήτρια εξανάγκαζε τα παιδιά στην επαιτεία, να κοιμούνται στο έδαφος περιτριγυρισμένα από ποντίκια και έντομα, ενώ υφίσταντο και σεξουαλική κακοποίηση.

Η Ρ. Βερντούσκο και οκτώ ακόμη εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί.

Το καταφύγιο «La Gran Familia» ιδρύθηκε το 1947, με σκοπό την φροντίδα εγκαταλελειμμένων παιδιών, όπως αναφέρεται στη σελίδα του ιδρύματος στο Facebook.

Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικούς πόρους, την κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες.

(πηγή: thepressproject.gr με πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters, BBC)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399