Κύπρος: Δεν έχουν να φάνε 13 χιλιάδες παιδιά

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά
Το Γραφείο της Λήδας Κουρσουμπά βομβαρδίζεται καθημερινά από σωρεία παραπόνων για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα παιδιά στην Κύπρο

Το καμπανάκι αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά έκρουσε χθες η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, αναφέροντας πως δεκατρείς χιλιάδες μικρά αγγελούδια, που δεν φταίνε σε τίποτα για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομίας μας, βιώνουν καλά στο πετσί τους την ανέχεια τους. Σύμφωνα με την κ. Κουρσουμπά, δεν έχουν να φάνε, κινδυνεύουν να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ένεκα της αδυναμίας των γονέων τους να πληρώσουν τις οφειλές του στην ΑΗΚ, κ.ά., με αποτέλεσμα το Γραφείο της να βομβαρδίζεται καθημερινά από σωρεία παραπόνων.

«Παίρνουμε παράπονα από αυξημένο αριθμό οικογενειών όπου γίνονται αναφορές ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν να φάνε, δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τους λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουρσουμπά υποδεικνύοντας, παράλληλα: «Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στα παιδιά, ένα τεράστιο κομμάτι που διαφεύγει πολλών. Για το θέμα μίλησα στον Υπουργό Παιδείας και τοποθετήθηκα και στην Βουλή. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε».

Πολλή η πίεση στα παιδιά

Η Επίτροπος υπέδειξε, ακόμη, ότι υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται συνεχώς σε άγχος γιατί φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και τώρα με την οικονομική κατάσταση των γονιών τους δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. «Δεν πρέπει μόνο να σκεφτόμαστε κάποιες ακραίες καταστάσεις όπου λιμοκτονούν, υπάρχουν παιδιά που είναι εξίσου τραγικά γιατί αλλάζει το επίπεδο ζωής», υπογράμμισε,
υποδεικνύοντας πως η ουσία είναι να καταλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι πρέπει να στηρίξουν την οικογένεια και υλικά αλλά και ψυχολογικά.

«Ψυχολογική πίεση, μπορεί να έχει και ένα παιδί των πέντε χρόνων όταν ακούει τους γονείς του που είναι στενοχωρημένοι, που δεν έχουν δουλειά ή που δεν έχουν χρήματα να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά παίρνοντας τους σε ένα σινεμά, στο θέατρο, σε παιγνίδια. Γι’ αυτό οι Δήμοι, οι Κοινότητες, τα Οργανωμένα Σύνολα πρέπει να δημιουργούν ευκαιρίες για τέτοια ψυχαγωγία που να παρέχεται δωρεάν στα παιδιά», συμπλήρωσε η κ. Κουρσουμπά.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει έξαρση στην παραβατικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά, η κ. Κουρσουμπά δήλωσε πως μπορεί να υπάρχει αυξητική τάση αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις. «Το ότι δεν έχουμε ξεκινήσει συστηματικά να διαχειριστούμε την ψυχολογική πίεση που περνούν τα παιδιά, δεν ξέρουμε τι συνέπειες μπορεί να έχει. Ένα παιδί μπορεί να εκδηλωθεί με οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Μπορεί να είναι ευάλωτο, μπορεί και σεξουαλική κακοποίηση να ασκήσει ένα παιδί για να βγάλει τον θυμό του», υπογράμμισε.

Δεν είναι μόνο η υλική βοήθεια

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αν και χαιρέτησε στην συνέχεια την οικονομική ενίσχυση που δίνεται στις οικογένειες που υποφέρουν από διάφορα Κοινωνικά Σύνολα, τόνισε πως το κράτος δεν μπορεί να εφησυχάζει από την φιλανθρωπία και ότι είναι υποχρέωση του να προστατέψει τα παιδιά.

«Δεν είναι μόνο η υλική βοήθεια. Έπρεπε να έχουν γίνει, και δεν είμαι ικανοποιημένη ότι έγιναν, προγράμματα ψυχολογικής στήριξης προς τις οικογένειες και τους επαγγελματίες που είναι κοντά στα παιδιά, κυρίως στους εκπαιδευτικούς. Έχω καλέσει τους εκπαιδευτικούς να δίδουν ένα θετικό πνεύμα στα παιδιά και να σταματήσουν τα μηνύματα όπως ‘καταστράφηκε το μέλλον σας’, ‘η γενιά μας κατάστρεψε το μέλλον των παιδιών’. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εντοπίζουν στα σχολεία ποια παιδιά έχουν πρόβλημα και να δίνουν την κατάλληλη στήριξη», πρόσθεσε η κ. Κουρσουμπά.

Άλλαξε η δομή της οικογένειας

Σε ό,τι αφορά την δομή της κυπριακής οικογένειας η κ. Κουρσουμπά εκτιμά ότι έχει πλέον αλλάξει. «Η οικογένεια δεν είναι όπως πριν. Ένα μεγάλο ποσοστό της κυπριακής κοινωνίας είτε έχασαν την δουλειά τους είτε φοβούνται καθημερινά να την χάσουν. Μέσα στην οικογένεια δεν είναι η κατάσταση που προϋπήρχε, πιθανόν ξέγνοιαστη ή της ευμάρειας και είναι κάτι που βιώνουν τα παιδιά και αν δεν το χειριστούμε σωστά θα διερωτόμαστε σε πέντε χρόνια γιατί να έχουμε μια κοινωνία εφήβων που είναι αντικοινωνικοί κλπ και τότε θα πρέπει να δακτυλοδείξουμε τους εαυτούς μας γι αυτή την κατάντια», σημείωσε.

(πηγή: «η σημερινή» www.sigmalive.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399