Ακούστε το παιδί σας όταν παραπονιέται για δυσανεξία σε τροφές

Κάποια «παιδικά» παράπονα δεν είναι παρά σημάδια αλλεργικής αντίδρασης και ο γονιός πρέπει να τα λάβει υπόψη του πολύ σοβαρά.

Οι γονείς συνήθως έχουν την τάση να μην παίρνουν στα σοβαρά τα παιδιά τους, όταν αυτά διαμαρτύρονται για ορισμένες τροφές, θεωρώντας ότι πρόκειται για «νάζια» και δυστροπία της παιδικής ηλικίας. Όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη και πλέον συμβουλεύουν: «Ακούστε τα παιδιά σας όταν μιλούν αρνητικά για κάποιες τροφές, γιατί η δυσφορία τους μπορεί να κρύβει σοβαρές αλλεργίες». Πολλές φορές ένα μικρό παιδί έχει μια ήπια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, ωστόσο μπορεί να μην ξέρει πώς να επικοινωνεί με σαφήνεια και να εξηγήσει τι ακριβώς του συμβαίνει.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στη Βρετανία έχουν εκδώσει και δίνουν στους γονείς ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία δίνονται οδηγίες για τις αλλεργίες.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα παιδιά συνήθως εκφράζουν τα εξής παράπονα: «Κάτι μου σπρώχνει τη γλώσσα», «αισθάνομαι σαν να υπάρχουν μαλλιά στη γλώσσα μου». «Η γλώσσα ή το στόμα μου έχει φαγούρα, κάψιμο ή τσούξιμο», «αισθάνομαι ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό μου».

Επίσης, οι γιατροί αναφέρουν ότι τα παιδιά μπορεί να παραπονιούνται για «χτύπημα» στο λαιμό ή στο πίσω μέρος της γλώσσας, ή για απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Όλα τα παραπάνω «παιδικά» παράπονα δεν είναι παρά σημάδια αλλεργικής αντίδρασης και ο γονιός πρέπει να τα λάβει υπόψη του πολύ σοβαρά και να απομακρύνει στο εξής από το οικογενειακό τραπέζι τις τροφές που τα προξενούν.

(πηγή: naftemporiki.gr)

Share
Κατηγορίες: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399