Σοκαριστικοί αριθμοί για τη βία στην οικογένεια στην Κύπρο

Γράφει η Μαριλένα Παναγή

2.000 κραυγές για βοήθεια σε τέσσερις μήνες

Λευκωσία: Σχεδόν 2.000 κλήσεις δέχθηκε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 812 περιστατικά εκ των οποίων τα 314 ήταν νέα περιστατικά, σε 35 περιπτώσεις ζητήθηκε καταφύγιο για τα θύματα και, το σημαντικότερο, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 102 παιδιά.

Ο ΣΠΑΒΟ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία που κατέγραψε και αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014. Από την ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση ότι η βία φέρνει βία καθώς το 19% των θυτών ήταν άτομα τα οποία στο παρελθόν ήταν θύματα βίας στην οικογένεια.

Αξιοσημείωτη είναι και η διαπίστωση ότι το 78% των περιστατικών αφορούν οικογένειες Κυπρίων, εκ των οποίων το 57% είναι παντρεμένοι και το 18% σε διάσταση.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ, από τις 30 Απριλίου 2014 ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια έχει εγκαταστήσει σύγχρονο τηλεφωνικό δίκτυο το οποίο επιτρέπει την ανάλυση των κλήσεων που γίνονται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την περίοδο 30 Απριλίου – 25 Αυγούστου η γραμμή 1440 δέχθηκε 1.931 κλήσεις. Το 82% αυτών των κλήσεων απαντήθηκαν, το 15% δεν απαντήθηκαν και αυτό συμβαίνει όταν οι κλήσεις είναι περισσότερες των λειτουργών που στελεχώνουν το κέντρο, και το 3% δεν έγιναν δεκτές, αφού το τηλεφωνικό κέντρο δεν είχε τη δυνατότητα να δεχθεί άλλες κλήσεις. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν μόνο τις ώρες που λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΣΠΑΒΟ. Δηλαδή Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα όταν το σύστημα καταγραφής κλήσεων βρίσκεται σε λειτουργία.

Ο συνολικός αριθμός των κλήσεων υπολογίζεται ότι είναι κατά 25%-30% μεγαλύτερος, καθώς σε αυτόν πρέπει να υπολογιστούν οι εισερχόμενες κλήσεις κατά τις καθημερινές από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ και κατά τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, όταν οι γραμμή μεταφέρεται εκτός τηλεφωνικού κέντρου. Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο αριθμός των κλήσεων είναι πολλαπλάσιος των περιστατικών, καθώς για κάθε ένα καταγεγραμμένο περιστατικό συνήθως πραγματοποιούνται περισσότερες από μία κλήσεις.

102 παιδιά θύματα

Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων του ΣΠΑΒΟ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο σύνδεσμος χειρίστηκε συνολικά 812 υποθέσεις. Από αυτές, οι 314 αφορούσαν νέα περιστατικά. Σε 35 από αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα ζήτησαν βοήθεια και καταφύγιο από το σύνδεσμο ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 102 παιδιά.

Για το χειρισμό των υποθέσεων αυτών ο ΣΠΑΒΟ σε 633 περιπτώσεις έδωσε στήριξη μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1440 και σε 177 περιπτώσεις διευθετήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις με ψυχολόγο. Συνολικά 54 άτομα φιλοξενήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 στο καταφύγιο θυμάτων βίας στην οικογένεια του ΣΠΑΒΟ.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά-θύματα, τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ αναφέρουν ότι το 39% δέχθηκε ψυχολογική βία, το 6% ψυχολογική και σωματική βία, το 1% ψυχολογική και σεξουαλική βία και ένα 2% των παιδιών θυμάτων φαίνεται να έχουν παραμεληθεί.

Στο 84% είχε συμβεί ξανά

Το 83%, η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή, εξακολουθεί να είναι οι γυναίκες. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 όμως υπήρξαν και 9 έγκυες μεταξύ των θυμάτων.

Το 56% των θυμάτων ήταν σύζυγοι ή σύντροφοι των θυτών, το 11% πρώην σύζυγοι ή πρώην σύντροφοι των θυτών, το 20% κόρη ή μητέρα του θύτη, το 78% ζούσαν με το θύτη και το 70% είχαν παιδιά.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 84% των θυμάτων ανέφερε ότι είχε συμβεί ξανά παρόμοιο περιστατικό βίας. Ένα 29% των θυμάτων δεχόταν βία σε νεαρή ηλικία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι το 26% των θυμάτων που έλαβαν βοήθεια από τον ΣΠΑΒΟ ήταν άνεργοι.

Σε ό,τι αφορά τις μορφές βίας, από τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ προκύπτει ότι στο 41% των περιστατικών υπήρχε ψυχολογική βία, στο 50% ψυχολογική και σωματική βία, στο 6% ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία και στο 1% καταγράφηκε παραμέληση.

(πηγή: Φιλελεύθερος www.philenews.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399