Διαδίκτυο και παιδί: Προστασία και συμμετοχή

Στο εμπεριστατωμένο υπόμνημα που η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, υπέβαλε στην χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  σε σχέση με την προστασία των παιδιών στο σύγχρονο ηλεκτρονικό διαδικτυακό περιβάλλον, περιγράφονται όχι μόνο οι κίνδυνοι της χρήσης του διαδικτύου, αλλά και οι τρόποι διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών.
«Το διαδίκτυο παρέχει, πέραν από τους όποιους κινδύνους, κι ένα εξαιρετικό εργαλείο σε κάθε παιδί, για την πραγματοποίηση των δικαιωμάτων του», αναφέρει στο υπόμνημα η Επίτροπος και συνεχίζει: «Στη βάση ακριβώς του ως άνω συλλογισμού, θεωρώ απαραίτητο όπως η παρούσα συζήτηση που αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού στο σύγχρονο ηλεκτρονικό δικτυακό περιβάλλον, διεξαχθεί έχοντας υπόψη όλο το πλέγμα των δικαιωμάτων του παιδιού και τον τρόπο που αυτά διασυνδέονται μεταξύ τους. Ζητούμενο είναι η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στα δικαιώματα προστασίας και συμμετοχής, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

Συντονισμένη δράση σε πολλαπλά επίπεδα

Σύμφωνα με τη Λ. Κουρσουμπά, «η διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το συμφέρον τους και να μην παραβιάζει τα δικαιώματά τους, προϋποθέτει συντονισμένη δράση και προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα στα πλαίσια μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια του Διαδικτύου. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί, ανάμεσα σε άλλα, συνεχή ενημέρωση και εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας – προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο δυναμικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες τεχνολογίες. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω του διαδικτύου. Ειδικότερα, το άρθρο 7 (4) του Νόμου, προβλέπει ότι «Όποιος διά ζώσης ή μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών, προκαλεί ή προτείνει σε παιδί το οποίο δεν έχει φτάσει στην ηλικία συναίνεσης, όπως το παιδί αυτό συμμετέχει σε πορνογραφική παράσταση, με σκοπό ο προκαλών ή ο προτείνων ή το τρίτο πρόσωπο, να παρακολουθήσει την παράσταση αυτή, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη».

Η ποινικοποίηση πορνογραφίας

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι το άρθρο 8, ποινικοποιεί την προώθηση παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου: «Όποιος εν γνώσει του, αποκτά πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη. Όποιος διανέμει, διαδίδει ή μεταδίδει υλικό παιδικής πορνογραφίας, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα πέντε (15) έτη. Όποιος προσφέρει ή παρέχει ή διαθέτει υλικό παιδικής πορνογραφίας, ή παρέχει πληροφορίες ως προς τον τρόπο απόκτησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα πέντε (15) έτη».

Η πρόταση για συνάντηση

Το υπόμνημα αναφέρεται και στο άρθρο 9, που ποινικοποιεί την άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς μέσω (και) του διαδικτύου: «[..] όποιος προτείνει σε παιδί το οποίο δεν έχει φτάσει στην ηλικία συναίνεσης, μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών, να το συναντήσει, με σκοπό την τέλεση σεξουαλικής πράξης μαζί του, ή την παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ή την σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού το οποίο δεν έχει φτάσει στην ηλικία συναίνεσης, και η εν λόγω πρόταση ακολουθείται από την τέλεση πράξεων οι οποίες οδηγούν σε συνάντηση, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη. […] όποιος μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών, προσκαλεί ή προσεγγίζει παιδί το οποίο δεν έχει φτάσει στην ηλικία συναίνεσης και αποπειράται να αποκτήσει ή αποπειράται να έχει πρόσβαση ή αποκτά ή επιτυγχάνει πρόσβαση, σε υλικό παιδικής πορνογραφίας που απεικονίζει το παιδί αυτό, είναι ένοχος κακουργήματος […]». Το άρθρο 11 προβλέπει για τους ιστότοπους που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία σε άμεση αναφορά με τον περί της Σύμβασης κατά του Εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου (Κυρωτικός) Νόμου.

Η εκπαίδευση των παιδιών

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τονίζει ότι «παράλληλα, θα πρέπει να εμπλακούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και έλεγχο του περιεχομένου που ανεβαίνει και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Χρειάζεται επίσης να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση και προώθηση εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο-εδώ χρειάζεται η συνεργασία των παροχέων υπηρεσιών διαδικτύου. Πάνω από όλα όμως, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, προκειμένου να τα εφοδιάσουμε με τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και κριτική σκέψη, ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται με αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις δυνατότητες που τους προσφέρει η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η συμβολή των γονιών και του σχολείου στην προώθηση του στόχου αυτού, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

(πηγή: sigmalive.com)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399