Η βία πρώτη αιτία θανάτου γυναικών παγκοσμίως

Η πρόεδρος ΔΣ Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ) Χρυσάνθη Ζαφειράτου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας με σύνθημα “Ενεργές Ενεργοί κατά της Βίας”, αποκαλύπτοντας πως η βία αποτελεί τη πρώτη αιτία θανάτου γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των γυναικών που υφίστανται βία, ανέφερε ότι είναι κυρίως απόφοιτες λυκείου με μέσο όρο ηλικίας τα 40-45 έτη.

“Οι γυναίκες αυτές υφίστανται βία είτε σωματική, είτε ψυχική και συναισθηματική, είτε οικονομική και κοινωνική. Όλα αυτά μπορούν να υπάρχουν μαζί. Εμείς τα ψάχνουμε όλα, δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος έχει εντοπίσει μόνος του μόνο τη σωματική βία γιατί είναι πιο εμφανής», εξηγεί η κ. Ζαφειράτου

Στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο 100 έως 150 γυναίκες θύματα βίας απευθύνονται στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών της Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ).

Χαρακτηριστικό είναι πως από το 1998 μέχρι και σήμερα έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης συνολικά 2780 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

“Το φαινόμενο είναι υπαρκτό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης άρα και στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πω ότι στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο επικίνδυνα. Σε άλλες χώρες βλέπουμε βία όχι μόνο μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικά ανάμεσα σε πολίτες που επιτίθενται σε άλλους πολίτες. Εμείς είμαστε λίγο πιο περιορισμένοι και λόγω μικρής κλίμακας», αναφέρει η κ. Ζαφειράτου.

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΨΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως δεν είναι ανάγκη να μιλάμε για ένα πρόβλημα μεγάλης κλίμακας, αφού ακόμα και έτσι η σοβαρότητα της κατάστασης είναι αδιαμφισβήτητη.

«Το πρόβλημα δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλης κλίμακας για να είναι σοβαρό, γιατί ως πρόβλημα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο για τις γυναίκες, η δεύτερη αιτία είναι ο καρκίνος. Στις μέρες μας λόγω της κρίσης οι άνθρωποι είναι πιο ευερέθιστοι γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα γύρω μας και όταν εκτός από ευερέθιστος είναι και κακόβουλος εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και ο κίνδυνος βίαιης συμπεριφοράς είναι μεγαλύτερος“, προσθέτει.

Εξηγώντας το λόγο για τον οποίον οι γυναίκες δεν απομακρύνονται από τα άτομα που τους ασκούν βία λέει: ”Η αυτόματη αντίδραση στην επίθεση είναι το πάγωμα και επίσης είναι και η αίσθηση ότι αυτοί που έχουμε δίπλα μας, δεν είναι δυνατόν να έχουν μια κακόβουλοι. Έχουμε μια καλή προαίρεση να επικοινωνήσουμε με τους άλλους οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο άνθρωπος ο ερωτευμένος αυτός που αγαπάει κλπ μπορεί να είναι κακόβουλος».

Η ανοχή, κατά την ίδια, προκύπτει από την διάρκεια του φαινομένου.

«Το συνεχές αποδυναμώνει τον άνθρωπο, γιατί δεν είναι απλά συνεχές, αλλά είναι συστηματικό και οργανωμένο. Η βία είναι ένα οργανωμένο σχέδιο υποδούλωσης του άλλου οπότε έχει και την ανάλογη μεθοδολογία για να δημιουργεί και την ανάλογη αντίδραση στον άνθρωπο».

«Πρέπει όλοι μας και ο ίδιος ο άνθρωπος που υφίσταται βία να κατανοήσει τη διαδικασία ή να το προλάβει, να ξέρει ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στη ζωή και να τις αποφεύγει ή αν πολύ σύντομα αντιληφθεί μέσα στον πρώτο – δεύτερο μήνα της σχέσης να τη διακόψει γιατί αν δεν το κάνει σε αυτό το διάστημα μετά θέλει 15 χρόνια για να το κάνει γιατί μπαίνει πλέον στη δυναμική της θυματοποίησης», καταλήγει η κ. Ζαφειράτου.

(πηγή: nooz.gr x)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399