Στη Μεσσηνία βρέθηκε το αρχαιότερο κείμενο της Ευρώπης

Ακούραστοι εργάτες της Ιστορίας παραμένουν αρκετοί αρχαιολόγοι στη χώρα μας που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την έλλειψη χρηματοδότησης, συνεχίζουν ακούραστα και με στωικότητα το έργο τους και κάποιες φορές με σπουδαία αποτελέσματα.

Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος και η ομάδα του, το καλοκαίρι του 2010, βρήκαν στο χωριό Ικλάινα της Μεσσηνίας πήλινη πινακίδα με πρώιμη γραμμική Β γραφή, ηλικίας 3500 ετών, η οποία άλλαξε τα δεδομένα για την ιστορία της παιδείας και της γραφειοκρατίας στον δυτικό κόσμο.

Tο γεγονός καταγράφεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Archaeology, καθώς και στο ιστολόγιο του Πανεπιστημίου UMSL, που επισημαίνουν ότι, για περισσότερα από 10 χρόνια ο Μιχάλης Κοσμόπουλος κάθε καλοκαίρι εργάζεται κοντά στο μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Ελλάδας, μέσα σ’ έναν ελαιώνα.

Όπως, μάλιστα, είχε πει τότε ο ίδιος, η πινακίδα –που βρέθηκε μέσα σε αρχαίο αποθέτη και σώθηκε τυχαία όταν κάηκε από φωτιά που άναψε σε σωρό σκουπιδιών- αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του πολυετούς προγράμματος.

Οι πινακίδες γραμμικής Β χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την τήρηση λογιστικών αρχείων στα μυκηναϊκά ανάκτορα, γι’ αυτό τα ερωτήματα που γεννιούνται για την πινακίδα της Ίκλαινας –που την εποχή που χρονολογείται ο μυκηναϊκός οικισμός της αποτελούσε ένα μικρό δορυφόρο της Πύλου- μένει να διευκρινιστούν.

(πηγή: radar.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399