Κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων

Σε κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων όπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα προς την ΚΕΔΕ που υποβλήθηκε από το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Ν. Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Αθήνας και το οποίο η ΚΕΔΕ έκανε δεκτό και ανέλαβε να το προωθήσει στους αρμόδιους.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών δημοσίων σχολείων.

– Την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Την καταβολή άμεσα όλων το δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με σύμβαση τα δημόσια σχολεία.

Οι εργαζόμενοι στο υπόμνημά τους υπογραμμίζουν ότι «Στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου μετατράπηκαν οι συμβάσεις για ένα μέρος των εργαζομένων το 2007 από συμβάσεις αναθέσεις έργου σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη και μερική απασχόληση. Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου που εργάζεται από το 2002 παρέμεινε στο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν παλαιότερα για το υπουργείο Παιδείας οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα τελευταία χρόνια υπογράφουν συμβάσεις με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ανανεώνονται οι συμβάσεις με τους ίδιους εργαζόμενους μετά από σχετική οδηγία που έστελνε κάθε φορά το υπουργείο Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως, ενώ για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα. Πολλές από τις εργαζόμενες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και έχουν παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους έρχεται σήμερα να προστεθεί και η απειλή της ανεργίας. Αφού είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να οδηγηθούν στην ανεργία 10.000 και πλέον εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά που εργάζονται στα σχολεία τα τελευταία 10 χρόνια που αμείβονται με τα ψίχουλα των 200-400 ευρώ το μήνα.

Στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είναι να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία, τρομοκρατημένους: αποτέλεσμα αυτής της κατεύθυνσης είναι να ανακυκλώσουν την ανεργία και να μοιράζουν τη φτώχεια, δηλαδή να δουλεύουμε όλοι από λίγο, να δουλεύει ένας εργαζόμενος για 10 μήνες και μετά να μπαίνει στην ανεργία. Έτσι, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, τις Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013-2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399