Ερευνητές σταμάτησαν και “φυλάκισαν” το φως μέσα σε κρύσταλλο για 1 ολόκληρο λεπτό!

Τελικά η δημιουργία του φωτόσπαθου από το Star Wars ίσως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αφού ερευνητές του University of Darmstadt κατόρθωσαν να σταματήσουν το φως και να το “φυλακίσουν” μέσα σε κρυσταλλική κατασκευή για 1 ολόκληρο λεπτό (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 16 δευτερόλεπτα).

Με απλά λόγια, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα laser και μαγνητικό πεδίο για να στείλει στοχευμένα μια φωτεινή δέσμη επάνω σε αδιαφανή κρύσταλλο, όπου τα άτομα της δέσμης βρίσκονται σε κβαντική υπέρθεση (σε δύο καταστάσεις ταυτόχρονα) με αποτέλεσμα ο κρύσταλλος να γίνεται διαφανής σε ένα μικρό εύρος του οπτικού φάσματος. Τότε έστειλαν μια δεύτερη δέσμη από διαφορετικό laser, ταυτόχρονα έκλεισαν την δέσμη του πρώτου laser (κατάρρευση της κβαντικής υπέρθεσης) και έτσι η δεύτερη δέσμη παγιδεύτηκε μέσα στον κρύσταλλο.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφεραν να κρατήσουν τη δέσμη φωτός παγιδευμένη μέσα στον κρύσταλλο για 1 λεπτό, αποθηκεύοντας μάλιστα μια εικόνα τριών γραμμών στη δεύτερη δέσμη, την οποία έλαβαν και πάλι όταν ολοκληρώθηκε το πείραμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί θεμελιώδης για την αποθήκευση πληροφοριών σε δέσμες φωτός και αποστολή τους σε μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας τους κβαντικούς υπολογιστές, τις κβαντικές μνήμες και τα κβαντικά δίκτυα πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(πηγή: techgear.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399