Άγγελος Βουρλίδας: To ελληνικό μάτι της NASA στον απέραντο ουρανό

Ανώνυμο-2Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, όμως, ήδη, από τη μέρα που έφυγε για το Πανεπιστήμιο του Νιου Μέξικο των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να πραγματοποιήσει το διδακτορικό του γνώριζε πως θα περνούσαν πολλά χρόνια προτού σκεφθεί καν να επιστρέψει στην Ελλάδα, ξανά.

Το πάθος του για τα τηλεσκόπια και την Φυσική του Ηλίου κράτησαν τον κ. Άγγελο Βουρλίδα μακριά από την πατρίδα, όμως του χάρισε το προνόμιο να είναι ο πρώτος επιστήμονας που είδε και εξακολουθεί να βλέπει τι συμβαίνει στο μητρικό μας αστέρι εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Το δίδυμο των δορυφόρων της NASA, Stereo για τους οποίους κατασκεύασε ίσως τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, αφού μπορούν να διακρίνουν καθαρά, σε όλη την απόσταση μεταξύ γης και ηλίου τι συμβαίνει στο οπτικό και το υπεριώδες φάσμα, μαγνητοσκοπούν διαρκώς την ηλιακή δραστηριότητα δίνοντας πολύτιμα νέα στοιχεία που αλλάζουν την επιστήμη της ηλιακής Φυσικής, αναφέρει το δημοσίευμα του ellines.com.

«Μπορέσαμε να δούμε το ηλιακό στέμμα σε τρεις διαστάσεις για πρώτη φορά συνδυάζοντας τις εικόνες των δύο διαστημοπλοίων, να κατανοήσουμε τη λειτουργία των μικρών ηλιακών εκρήξεων για τις οποίες γνωρίζαμε λίγα πράγματα, ανακαλύψαμε ότι κόβονται οι ουρές των κομητών, όταν αυτοί βρεθούν μέσα σε μια ηλιακή καταιγίδα, ενώ καταφέραμε ακόμα να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τα ηλιακά τσουνάμι», λέει ο επιστήμονας.

Ο κ. Βουρλίδας είναι υπεύθυνος των πέντε τηλεσκοπίων του ζεύγους ερευνητικών δορυφόρων της ΝΑSA, Stereo και έχει το προνόμιο να βλέπει πρώτος τα δεδομένα των δορυφόρων, τα οποία στη συνέχεια μοιράζει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για επεξεργασία ενώ ο ίδιος αναλύει, όσα εμπίπτουν στην επιστημονική του ειδίκευση.

Ο Άγγελος Βουρλίδας και η ομάδα του ανακάλυψαν τυχαία, πως οι ουρές των κομητών αποκόπτονται όταν αυτοί διέρχονται μέσα από ηλιακές καταιγίδες. Ένα από τα πρωινά που κοιτούσε τα δεδομένα που έστελναν τα διαστημόπλοια από τον ήλιο παρατήρησε τη σύγκρουση ενός κομήτη με μια σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που απλωνόταν από το άστρο προς το διαπλανητικό χώρο. «Αυτή η παρατήρηση αποδεικνύει ότι οι εκρήξεις στην επιφάνεια του ηλίου είναι μαγνητικές», λέει ο Έλληνας επιστήμονας.

(πηγή: prismanews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399