Μαθητές θα κάνουν βόλτα… παρέα με τις αρκούδες!

«Παρέα» με τις αρκούδες θα κάνουν… βόλτα σε μονοπάτια, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, μαθητές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!

Πρόκειται για τη δράση «Χάραξη – χαρτογράφηση – σήμανση ενός θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα» που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Γρεβενών και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE ARCPIN».

«Στην ουσία, προτείνονται δύο παλιοί δασικοί δρόμοι για την αξιοποίησή τους ως θεματικά μονοπάτια για την αρκούδα, βάσει των οποίων σχεδιάζονται δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Γελαστοπούλου, συνεργάτρια της «Καλλιστώ».

Η επιλογή των μονοπατιών έγινε μετά την αξιολόγηση των κριτηρίων που είχαν τεθεί περί ασφάλειας των μαθητών/επισκεπτών, προσβασιμότητας στο μονοπάτι, μήκους της διαδρομής, ποιότητας του τοπίου, παρουσίας αρκούδας και τύπων οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, ανθρώπινης παρουσίας και ένταξης του στο συνολικότερο δίκτυο διαδρομών της περιοχής.

«Χρησιμοποιήσαμε παλιούς δασικούς δρόμους ώστε να βγάλουμε κυκλικές διαδρομές, γύρω από ορεινά χωριά. Το πρώτο περιβαλλοντικό μονοπάτι βρίσκεται σχεδόν ανάμεσα στα χωριά Ζιάκας και Σπήλαιο, έχει μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και θεματική: ‘Στα μονοπάτια της εξέλιξης. Αρκούδα και άνθρωπος στους οικοτόπους του Όρλιακα’. Το δεύτερο μονοπάτι, μήκους 4 χιλιομέτρων, βρίσκεται στο χωριό Κρανιά (Τούργια) και θα έχει θεματική: ‘Στα ίχνη της αρκούδας. Συμβιώνοντας με την άγρια πανίδα στη Βόρεια Πίνδο'» διευκρινίζει η κ. Γελαστοπούλου.

Βασικός στόχος των προτεινόμενων διαδρομών περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν το είδος της καφέ αρκούδας στην περιοχή – διατροφικές συνήθειες, φωλεοποίηση, αναπαραγωγή, καταγραφή βιοδηλωτικών στοιχείων κ.ά.- τον βιότοπο και τα χαρακτηριστικά του ενδιαιτήματος του είδους, καθώς και να αναγνωρίσουν τους όρους σύγκρουσης και συνύπαρξης με τις ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες.

«Τους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν στα μονοπάτια θεματικές πινακίδες και υλικό περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, ενώ θα γίνουν και ήπιες εργασίες ώστε να μην αλλάξει το ανάγλυφο και από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά να είναι έτοιμα να… περπατηθούν» καταλήγει η κ. Γελαστοπούλου.

(πηγή: nooz.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399