Πόσα παγωτά πρέπει να τρώει το παιδί

Είναι θρεπτικό αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η επιθυμία των παιδιών για παγωτό αυξάνεται. Αυτό το τόσο απολαυστικό και δροσερό γλυκό, συχνά, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε παιδιά και γονείς. Το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γλύκισμα. Τα συνήθη υλικά για την παρασκευή του είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπρόσθετα χρησιμοποιούνται: σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.

Το γεγονός ότι το γάλα αποτελεί το βασικό συστατικό του παγωτού, του προσδίδει ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Έτσι, το παγωτό, εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, υδατανθράκων και λιποδιαλυτών βιταμινών, αποτελεί και σημαντική πηγή ασβεστίου.

Η διασφάλιση της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι υψίστης σημασίας. Τα θρεπτικό αυτό συστατικό είναι απαραίτητο, τόσο για τα οστά, όσο και για το δόντια. Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης των παιδιών απαιτούν το συνεχή εφοδιασμό του παιδικού οργανισμού με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Την κυριότερη πηγή ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι και τυρί είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά. Αδιαμφισβήτητα, η κατανάλωση του παγωτού θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το παιχνίδι αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα των παιδιών. Άμεσο αποτέλεσμα, να ξεχνιούνται και να μένουν ακόμη και χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το παγωτό λοιπόν, αποτελεί μία ευχάριστη, δελεαστική και θρεπτική λύση.

Να θυμάστε όμως πως το παγωτό, δε μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα, αφού το δεύτερο περιέχει σχεδόν το τριπλάσιο ασβέστιο. Επιπλέον, λόγω του υψηλού θερμιδικού του περιεχομένου, η κατανάλωσή του είναι καλό να περιορίζεται στις 1-2 φορές την εβδομάδα.

(Πηγή: mednutrition.gr)

Share
Κατηγορίες: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399