Κίνδυνος για την ακοή η συχνή χρήση iPod και MP3

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων αποδεικνύεται ότι η συχνή χρήση των φορητών συσκευών MP3 και iPod και σε δυνατή ένταση προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα ακοής. Μπορεί οι σύγχρονες φορητές συσκευές να προσφέρουν πιο κρυστάλλινους ήχους συγκριτικά με τα παλαιότερα walkman, όμως η συνεχής ακρόαση και σε υψηλή ηχητική ένταση δημιουργεί κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Ο επικεφαλής των ερευνητών αυτών και καθηγητής Τσάβα Μούτσνικ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι «Σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα είναι πολύ αργά πια, όταν θα συνειδητοποιήσουμε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων υποφέρει από προβλήματα ακοής πολύ νωρίτερα από ό,τι θα αναμενόταν λόγω της φυσιολογικής γήρανσης».

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η απώλεια ακοής επέρχεται μετά από χρόνια καθώς είναι μια αργή και σταδιακή διαδικασία. Το πρόβλημα της μεγάλης χρήσης των φορητών συσκευών από τους νέους σήμερα θα διαπιστωθεί μετά από τα 30 ή τα 40 τους χρόνια, δηλαδή πολύ πιο νωρίς σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Οι κανονισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη περιορίζουν τη μέγιστη ισχύ των συσκευών MP3 στα 100 ντεσιμπέλ, όμως κάποια μοντέλα ξεπερνούν το όριο αυτό και φτάνουν τα 129. Χρειάζεται, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά οι δημόσιες Αρχές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι νέοι και να μάθουν τους κινδύνους που ελλοχεύει η συχνή χρήση των φορητών συσκευών και σε μεγάλη ένταση. Επίσης, καλύτερη και πιο ασφαλής θεωρείται η χρήση των μεγάλων ακουστικών, τα οποία καλύπτουν εξωτερικά το αυτί και δεν μπαίνουν μέσα στην κοιλότητα του αυτιού.

(πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399