Παιδιά και εξωσχολικές δραστηριότητες

Η επιλογή αυτή σίγουρα δεν είναι απλή και τα ερωτήματα που βασανίζουν τους γονείς είναι πολλά – Η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική, την τέχνη και τον αθλητισμό είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την πολύπλευρη ανάπτυξή του

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ πρέπει να θυμούνται ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά

Μετά την αρχή του σχολείου, σειρά στη λίστα των γονέων για τη νέα σχολική χρονιά έχει η αναζήτηση για εξωσχολικές δραστηριότητες. Η επιλογή αυτή σίγουρα δεν είναι απλή και τα ερωτήματα που βασανίζουν τους γονείς είναι πολλά, καθώς είναι δύσκολο να καταλήξουν στην τελική απόφαση για το τι είναι πιο χρήσιμο για τα παιδιά τους. Σήμερα, η επιλογή αυτή είναι ακόμη πιο περίπλοκη εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τη δυσκολία που έχουν να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι γονείς επιθυμούν να προσφέρουν στο παιδί τους όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν και ευκαιρίες που δεν είχαν οι ίδιοι ως παιδιά. Από την άλλη μεριά, όμως, οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός, τόσο για τους μεγάλους αλλά και για τα παιδιά, για να ασχοληθούν με πράγματα που θα τους ξεκουράζουν, θα τους διασκεδάζουν και θα τους χαλαρώνουν.

Δυστυχώς, τα σύγχρονα παιδιά από πολύ νωρίς διακατέχονται από έντονο άγχος και στρες, εξαιτίας του ιδιαίτερα φορτωμένου προγράμματός τους από το σχολείο και τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική, την τέχνη και τον αθλητισμό είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού σας και βοηθούν στον μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του.

Η θετική επίδραση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών στην ανάπτυξή τους οφείλεται κυρίως και στο γεγονός ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση στη συνεχή ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να αποκτήσει καλές συνήθειες και πειθαρχία, ενώ επιδρούν θετικά και στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή της εξωσχολικής δραστηριότητας θα πρέπει να έχουν η προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Πριν από την τελική απόφαση οι γονείς χρειάζεται να έχουν υπόψη τους ορισμένες πολύ σημαντικές συμβουλές για να καταλήξουν στην καλύτερη απόφαση, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους.

Έρευνα και πληροφόρηση

· Κάντε μια έρευνα γύρω από τη δραστηριότητα που επιλέξατε για το παιδί σας, ζητώντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να ρωτήσετε και άλλες μαμάδες εάν είναι ευχαριστημένες και κατά πόσον η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει βοηθήσει το παιδί τους.

· Μην υποχρεώσετε το παιδί σας να ακολουθήσει δραστηριότητες που δεν του αρέσουν επειδή τις κάνουν άλλα παιδιά της ηλικίας του. Υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα παιδιά και όλοι στο τέλος βρίσκουν κάτι που τους αρέσει.

· Σίγουρα η επιλογή για μια ξένη γλώσσα δεν είναι διαπραγματεύσιμη αλλά για τις περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε να συζητήσετε με το ίδιο το παιδί και να του δώσετε την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορες επιλογές μέχρι να αποφασίσει σε ποιαν θα καταλήξει.

· Σημαντικό είναι να φροντίσετε το παιδί σας να έχει πολύπλευρα ερεθίσματα. Προσπαθήστε να επιλέξετε δραστηριότητες που θα διευρύνουν την προσωπικότητα του παιδιού σας μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν του σχολείου.

Καθόλου ελεύθερος χρόνος

· Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσες πιο πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες κάνουν τα παιδιά τόσα περισσότερα μαθαίνουν, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο και να γυρίζει στο σπίτι κατάκοπο και κουρασμένο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί πολλές φορές να χάνει την ικανότητά του να συγκεντρωθεί και να μπορέσει να μάθει. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην υπερφορτώνουν τα παιδιά τους.

· Πριν αποφασίσετε ποια δραστηριότητα θα ακολουθήσει το παιδί σας, λάβετε υπόψη σας το χρόνο που θα έχει να διαθέσει, την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Φροντίστε να αφήσετε χρόνο στο παιδί σας για άνετη μελέτη και προετοιμασία των σχολικών μαθημάτων του.

· Πριν το παιδί ξεκινήσει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, φροντίστε να το προετοιμάσετε κατάλληλα, εξηγώντας στο παιδί ακριβώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις του στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Τονίστε στο παιδί ότι πρέπει να είναι συνεπής στην ώρα του και ότι χρειάζεται να δείξει επιμονή και να μην εγκαταλείψει στα μισά τη δραστηριότητα.

Ξεκούραση και παιγνίδι

· ΜΗΝ ξεχνάτε ότι ο χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδι είναι πολύτιμος και απαραίτητος κατά την παιδική ηλικία.

· Να θυμάστε ότι ένα παιδί ξεκούραστο και χαρούμενο μαθαίνει καλύτερα από ένα παιδί που ασχολείται με πράγματα που δεν του αρέσουν.

· Μη μεταφέρετε το άγχος από νωρίς στη ζωή των παιδιών σας. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τη χαρά που πρέπει να αισθάνονται για τη μάθηση. Μη στερήσετε από το παιδί σας την ανεμελιά και τη γαλήνη της ηλικίας του. Το μέτρο και το όριο πρέπει να είναι οδηγός σας στην απόφαση που θα πάρετε. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη όταν δεν θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία του παιδιού και δεν του προκαλούν στρες.

· Μη ζητάτε από το παιδί σας την τελειότητα. Μάθετε στο παιδί σας να αγωνίζεται και εφοδιάστε το με τα απαραίτητα. Μην το υπερφορτώσετε με πράγματα στα οποία δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

(πηγή: sigmalive.com)

 

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399