SOS από τους γιατρούς της παιδοχειρουργικής του ΑΠΘ στο «Γ. Γεννηματάς»

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην Α’ χειρουργική κλινική παίδων ΑΠΘ του «Γ. Γεννηματάς», χαρακτηρίζοντας επισφαλή την λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις τρεις ειδικοί και μία ειδικευόμενη γιατρός. Την ίδια στιγμή, η κλινική καλύπτει τακτικά ιατρεία 3 φορές την εβδομάδα, τακτικά χειρουργεία 3 ημέρες την εβδομάδα και καλείται να καλύψει κατά μέσο όρο 10 εφημερίες επειγόντων το μήνα. Ενδεικτικό είναι πως τον τελευταίο μήνα έχει εξυπηρετήσει 200 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 444 ασθενείς στα επείγοντα ιατρεία και επιπλέον έχει νοσηλεύσει 117 ασθενείς και διενεργήσει 60 τακτικά κι επείγοντα χειρουργεία.

Με την παρούσα σύνθεση της κλινικής και την συνεχιζόμενη κόπωση του ιατρικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «επισφαλή και επικίνδυνη» – κυρίως για τους ασθενείς – την κάλυψη των δραστηριοτήτων αυτών.

Ως άμεσες λύσεις οι εργαζόμενοι προτείνουν την μετακίνηση παιδοχειρουργών από το ΠΕΔΥ και την  πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών με επείγουσα διαδικασία.

Η επιστολή απευθύνεται στον διοικητή των νοσοκομείων “Γ. Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος”, τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και κοινοποιείται σε διάφορους φορείς (3η ΥΠΕ, ΕΝΙΘ, ΟΕΝΓΕ, υπουργείο Παιδείας).

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι είχαν στείλει κι άλλες επιστολές, ωστόσο δεν υπήρξε καμία κίνηση ενίσχυσης με επιπλέον ιατρικό προσωπικό ή μείωσης των γενικών εφημεριών.

Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν για άλλη μία φορά τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων, καθιστώντας τους υπεύθυνους για κάθε πιθανό ιατρικό λάθος λόγω εξουθένωσης του προσωπικού.

Δάφνη Κατσίμπα: Κινδυνεύει το προσωπικό, ίσως κινδυνεύσει και παιδί

Ως «άθλια» περιέγραψε τη κατάσταση μιλώντας στους 93.4 Στο Κόκκινο η Δάφνη Κατσίμπα, γιατρός στο νοσοκομείο και μέλος της διοίκησης της ΕΝΙΘ.

«Ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποιο παιδάκι μέχρι τώρα αλλά ίσως κινδυνεύσει», υπογράμμισε και προσέθεσε «έχει κινδυνεύσει όμως όλο το προσωπικό».

Η κ. Κατσίμπα κατήγγειλε πως όταν ήρθε στο φως η κατάσταση ο διοικητής νοσοκομείου ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει η ασφάλεια.

«Αλλά αν χειρουργείς παιδί που ήρθε από τροχαίο όλη τη νύχτα και το πρωί τα δικά σου χειρουργεία…», είπε.

«Η κλινική δέχεται περιστατικά από όλη τη Μακεδονία ακόμη και από τη Λάρισα. Ζητήθηκε να μειωθούν οι εφημερίες, αλλά δεν έγινε ούτε αυτό αλλά ούτε και η στελέχωση ευοδώθηκε», κατέληξε.

(πηγή: alterthess.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399